Zapiekanka z topinamburem

Dzisiejsze danie jest idealnym przykładem szybkiego, super prostego, ale za to przepysznego jedzenia.
Długo nie ulegałam modzie na topinambur, ale kiedy pojawił się w moim warzywniaku (w cenie 4,50zł na kilo), moja ciekawość wygrała. W domu szybko nazwali to warzywo tamburynem, a ja średnio wiedziałam, co to tak naprawdę jest. Dopiero po przygotowaniu makaronu, znajomy oświecił mnie, jest jest to korzeń słonecznika. O ile surowy nie ma za dużo smaku, to w zapiekance spisał się świetnie- pozostał chrupki i soczysty. W połączeniu ze smakiem kopru i czosnku stworzył idealne danie :)

Składniki:

  • 300g makaronu durum
  • 450g topinamburu
  •  1 duży por
  •  4 łyżki oleju
  •  2 pęczki kopru
  •  2 ząbki czosnku
  •  3 łyżki nasion słonecznika
  •  sól, pieprz

Makaron gotujemy al dente. Topinambur obieramy ze skórki i kroimy na plasterki. Pora myjemy dokładnie, przekrajamy wzdłuż na pół i szatkujemy na półtalarki. Olej rozgrzewamy na patelni, następnie smażymy pora na małym ogniu przez około 10 minut. ( w trakcie można dodać soli, żeby szybciej puścił wodę; jeśli zacznie się robić brązowy, należy zmniejszyć ogień). Na koniec smażenia dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek. Koper szatkujemy drobno. W dużej misce łączymy ugotowany makaron, surowy topinambur, pora, posiekany koper, nasiona słonecznika, 1/2 szklankę wody oraz sól i pieprz.
Makaron przekładamy do foremki i wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni pieca na ok 20-25 minut. Kiedy makaron się zarumieni, wyciągamy naczynie z piekarnika. Całość tniemy na kawałki i podajemy na gorąco, najlepiej z surówką :).

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz