Na oczyszczanie organizmu najbardziej mamy ochotę wiosną. Jest to najlepszy czas, by zregenerować się po zimie. Wiosną także więcej dostępnych jest świeżych owoców i warzyw, które najszybciej pozwolą nam oczyścić organizm z toksyn i innych zanieczyszczeń. Co jeść i pić podczas oczyszczania?
Owoce
Wśród owoców, które pozwolą nam oczyścić organizm wymienia się między innymi: granat, jabłka, arbuz., cytryna, borówki, awokado.. Granat zawiera antyoksydanty, które chronią przed uszkodzeniem DNA oraz stanami zapalnymi., a także działają odmładzająco. Jabłka pełne są błonnika, który pochłania toksyny i pozwala na pozbycie się ich przy pomocy układu trawiennego. Cytrynę zna każdy – posiada dużą dawkę witaminy C oraz bioflawonoidów i pobudza pracę jelit. Awokado posiada zdrowe tłuszcze nienasycone, wiele minerałów i witamin – często robi się z niego masło. Borówki z kolei posiadają antyoksydanty i witaminę C.
Warzywa
Wśród warzyw oczyszczających prym wiodą: kalafior, zielona pietruszka, buraki, koper włoski, kapusta biała. Kalafior, często używany w kuchni, zawiera błonnik, witaminę C, glukozynolany. Można go podawać do zup, jako dodatek do dania głównego lub zrobić z niego kotleciki wegetariańskie. Białą kapusta również posiada glukozynolany, które mają mocne działanie antyrakotwórcze. Zawiera witaminę C oraz K a przy tym mało kalorii. Najlepiej podawać ją na surowo. Zielonej pietruszki również nie powinno zabraknąć w diecie oczyszczającej. Jest źródłem witaminy C, K, kwasu foliowego, beta-karotenui chlorofilu. Rukolę ma specyficzny, ostry smak. Dzięki zawartości siarki ma zbawienny wpływ na gardło, stan włosów i paznokci.
Przyprawy i inne dodatki
Prym wśród przypraw wiedzie czosnek i imbir. Czosnek znany jest wszystkim jako naturalny antybiotyk, bogaty jest w siarkę, dzięki czemu zabija bakterie i drożdże. Imbir jest popularnym dodatkiem do herbaty, szczególnie jesienią i zimą. Posiada działanie silnie oczyszczające i przeciwzapalne. Dodaje się go też do zup.
W diecie oczyszczającej nie może zabraknąć także zielonej herbaty, siemienia lnianego, komosy ryżowej, alg, trawy pszenicznej, czy migdałów. Dietę oczyszczającą należy wspomagać spożywaniem odpowiedniej ilości wody niegazowanej mineralnej.