Zapiekana kasza gryczana z warzywami

Nareszcie, nareszcie wróciłam. Jak mi było paskudnie źle bez blogowania i gotowania specjalnie na bloga! Ostatnie kilka miesięcy były dla mnie sporą próbą- byłam trochę zbyt ambitna i wzięłam na siebie stanowczo zbyt dużo obowiązków, przez co zaczęłam zaniedbywać sporo rzeczy dookoła, w tym głównie bloga. Dużo skwierczałam, że mam tak strasznie mało czasu, wiedziałam, że bardzo mi brakuje blogowania, ale jakoś zapomniałam, że to ja sama jestem odpowiedzialna za dobre rozplanowanie własnego czasu. Więc jak już doszłam do tego błyskotliwego wniosku, że przecież mam kontrolę nad swoim życiem i powinnam się w głównej mierze skupić na tym, co jest dla mnie najważniejsze, mogłam w końcu wyznaczyć sobie czas na powrót do blogowania. I oto jestem z powrotem :) Pełna ogromnej energii, z masą pomysłów w głowie i jeszcze większym zapałem do kulinarnej ekspresji.
Pierwszym przepisem po przerwie będzie jedno z dań, które ostatnio bardzo często występuje w mojej kuchni, w wielu wariacjach i odmianach. Jest zainspirowane daniem, które jadłam w restauracji Dobra Kasza Nasza w Zakopanem. Byłam niesamowicie zaskoczona tą knajpką. W mieście, które wydawałoby się być najmniej wegańskim miejscem w Polsce jest restauracja, która ma w menu dania wegańskie i wegetariańskie. I to jakie dobre! Są typowym przykładem prostego, ale przepysznego jedzenia- są to zapiekane kasze (chyba wszystkie rodzaje- jęczmienna, pęczak, jaglana, gryczana…) z różnymi dodatkami.
Więc dzisiaj proponuję Wam szybkie, przepyszne i kolorowe danie- zapiekaną kaszę gryczaną z cukinią, papryką, kukurydzą i wędzonym tofu, podaną z sosem pomidorowo-marchewkowym. Kasza z pieca jest lekko chrupiąca, przesiąka aromatem wędzonego tofu, warzywa są takie, jak najbardziej lubię, czyli al dente :) No i sos, który jest bardzo aromatyczny- ma lekko słodki smak i świetnie pasuje do kaszy.

Składniki na kaszę z warzywami:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 100g tofu wędzonego
  •  1/2 papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 sporej cukinii
  • 2 łyżki oliwa z oliwek
  • 1 łyżka natki pietruszki
  •  sól, pieprz ziołowy

Składniki na sos:

  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki pokrojonych czarnych oliwek
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • sól

Szklankę kaszy gryczanej gotujemy w 2 szklankach wody przez ok 15 minut. W międzyczasie kroimy tofu, paprykę i cukinię. Wszystkie warzywa przesypujemy do miski, dolewamy oliwę, dodajemy przyprawy, na końcu przesypujemy ugotowaną na sypko kaszę i mieszamy razem. Warzywa z kaszą przesypujemy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika na ok 5-10 minut (piekarnik najlepiej ustawić na tryb opiekania z góry). Kiedy warzywa i kasza będą ładnie spieczone, wyjmujemy je z piekarnika.

W trakcie pieczenia kaszy robimy sos- w rondelku smażymy na oliwie skrojoną w drobną kostkę cebulkę i czosnek, następnie zalewamy je pomidorami i dodajemy pokrojoną drobno marchewkę. Sos gotujemy przez jakieś 10 minut, aż marchewka będzie miękka, następnie miksujemy go blenderem na gładką masę- jeśli wychodzi za gęsty, można dodać trochę wody. Na koniec przyprawiamy go solą i ziołami prowansalskimi, dodajemy czarne oliwki.
Kaszę podajemy polaną sosem i wcinamy na gorąco :)

Smacznego!

Diana

21 myśli o “Zapiekana kasza gryczana z warzywami

  1. ata mówi:

    Bardzo prosty i smakowity przepis. Rażą mnie tylko błędy językowe w treści posta: powinno być nareszcie, a nie na reszcie, w Zakopanem, a nie w Zakopanym. Poprawność ojczystego języka ważna rzecz. Pozdrawiam:)

Dodaj komentarz