Pęczakotto – czyli risotto z pęczaku ;)

Dzisiaj szybki przepis na pyszne pęczakotto, czyli takie trochę risotto ale przygotowane na bazie pęczaku ;) Bardzo smaczne, doskonałe jako danie samodzielne albo dodatek do wegańskich pasztetów i kotletów.
Cieciorkę, jaką użyłam w tym przepisie ugotowałam naturalnie wcześniej. Mam zwyczaj gotowania dużych ilości soi i ciecierzycy (raz na kilka tygodni), a potem porcjowania ich i zamrażania. W tej sytuacji pęczakotto powstaje błyskawicznie. Jeśli nie macie na razie tej możliwości – dodajcie cieciorkę z puszki, można też ewentualnie zrezygnować z cieciorki. Pęczakotto jest bardzo smaczne -polecam :)

Składniki:

  • 1 szklanka pęczaku
  • 2 duże cebule
  • 1/4 średniej wielkości kapusty pekińskiej
  • 6 pieczarek (może być mniej lub więcej)
  • szklanka ugotowanej ciecierzycy
  • szczypta chilli
  • 2 łyżki sosu sojowego (ja użyłam łyżkę ciemnego i łyżkę jasnego)
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka oleju
  • garść świeżej zieleniny (szczypior, natka pietruszki, koper – do wyboru)

Pęczak gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy poszatkowaną cebulę, po chwili dorzucamy pieczarki, smażymy do uzyskania złotego koloru. Dodajemy pokrojoną z grubsza kapustę pekińską, skraplamy sosem sojowym, dusimy pod przykryciem ok. 5min, w razie potrzeby podlewamy delikatnie wodą. Dodajemy ugotowany pęczak i cieciorkę. Podsmażamy wszystko przez kilka minut, na koniec przyprawiamy solą, pieprzem i chilli. Podajemy ze świeżą zieleniną :)


Jola

Dodaj komentarz