Makaron z sosem pomidorowym na czerwonym winie

Dzisiaj przyjechałam do domu i pomimo przeziębienia ogarnął mnie kuchenny amok. Cały czas mam ochotę coś gotować :) W piecu już się piecze ciasto, chleb wyrasta, a w głowie mam jeszcze milion pomysłów, co zrobić następnie. Za to dzisiaj oddaję w Wasze ręce cudowny przepis. Wymaga mało składników, jest bajecznie prosty, a smakuje cudownie. Pierwszy raz zjadłam makaron w sosie pomidorowym na czerwonym winie na obiedzie u mojej koleżanki. Smak i aromat był niesamowity, więc postanowiłam zrobić coś podobnego w najbliższym czasie. Jak już otworzycie butelkę wina, koniecznie będziecie musieli wypróbować ten przepis :)

Składniki (na paczkę makaronu):

  • 1,5 puszki krojonych pomidorów
  •  2 małe cebule
  •  4 ząbki czosnku
  •  4 łyżki oliwy
  •  1 marchewka
  •  2/3 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  •  1 łyżka oregano
  •  1 łyżeczka bazylii
  •  1 łyżeczka cukru
  •  sól, pieprz

Cebulę i marchewkę drobno kroimy, solimy łyżeczką soli i smażymy w rondlu na oliwie. Ważne, żeby smażyć powoli, na średnim ogniu i często mieszając- warzywa mają się zeszklić, a nie zesmażyć na brązowo. Kiedy cebula i marchewka będą gotowe, wrzucamy drobno pokrojony czosnek, zioła, łyżeczkę cukru, mieszamy i zostawiamy na ogniu jeszcze na jakąś minutę. Następnie do rondla wlewamy wino. Całość gotujemy ok 5 minut- aż wino zacznie wrzeć a alkohol będzie się ulatniać. Uwaga, w domu zacznie pachnieć jak w winnicy :P Na koniec dodajemy krojone pomidory i gotujemy sos na małym ogniu ok 20 minut. Po tym czasie doprawiamy sos solą i pieprzem, a kiedy lekko przestygnie, blendujemy go do uzyskania gładkiej konsystencji.
Sos mieszamy z dobrym makaronem, ugotowanym al dente.

Smacznego!

Diana

9 myśli o “Makaron z sosem pomidorowym na czerwonym winie

Dodaj komentarz