Majerankowa zupa cebulowa

Dzisiaj przepis na rozgrzewającą zupę cebulową, żeby jakoś dotrwać do końca naszej zimowej wiosny :) Zrobienie tej zupy jest na prawdę szybkie, a efekt jest genialny. Zupa cebulowa stała się chyba jedną z moich ulubionych. Do tego zamiast tymianku, który jest używany w większości przepisów na zupę cebulową, ja dodałam mega wielką ilość majeranku, który niesamowicie mi przypasował do tej potrawy ;) No i do tego wystarczy wrzucić kilka grzanek do środka, albo starte tofu i mamy naprawdę sycącą potrawę, która daje porządnego kopa energetycznego :)

Składniki na zupę cebulową :

  • 5 dużych cebul
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 1 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżka margaryny wegańskiej
  • 2 czubate łyżki majeranku
  • sól, pieprz
  • dodatkowo: grzanki chleba żytniego, tofu (wędzone pasuje najlepiej)

Przygotowujemy bulion warzywny, następnie obieramy cebulę i szatkujemy ją na piórka (cebulę tniemy wzdłuż na pół, a następnie każdą z połówek tniemy na talarki). Na patelni rozgrzewamy oliwę i margarynę, a następnie smażymy na nich cebulę. Nie skąpimy czasu na tym etapie przygotowania zupy- smażymy na średnim ogniu ok 15-20 minut, aż cebula stanie się szklista, miękka i słodkawa :). Na sam koniec smażenia dodajemy majeranek i podsmażamy całość jeszcze przez 5 minut.

Tak przygotowaną cebulę wrzucamy do gotującego się bulionu, przykrywamy garnek przykrywką i gotujemy zupę na małym ogniu przez ok 20 minut. Na koniec przyprawiamy zupę do smaku pieprzem i solą. Zupę serwujemy bardzo, bardzo gorącą, przed podaniem do talerzy możemy zetrzeć wędzone tofu i podać grzanki :)


Chyba idzie wiosna ! <3
Diana

Dodaj komentarz