Kasza z sosem z porów i pieczonym kalafiorem i cieciorką

Dzisiaj mam dla Was propozycję całego zestawu obiadowego. W ogóle mam ostatnio fazę na zapiekanie wszystkiego w piekarniku- potrawy zyskują świetny smak- a cieciorka zapiekana w przyprawach- yummy! No i pieczony kalafior- jest przeniesamowity Całość podałam z ulubioną kaszą pęczak. Miałam ochotę na chrupiącą kaszę :)
A ogółem dużo się u mnie nie zmieniło, ostatni czas bazuje na chodzeniu na uczelnię, nadrabianiu zaległości ze znajomymi, co raz częstszym rozmyślaniom, że powinnam już zacząć pisać pracę licencjacką no i powoli szykuję się do wylotu do Hong Kongu :). Już się strasznie nie mogę doczekać. Mam tylko nadzieję, że dostanę tam dużo książek o tradycyjnej (i jak najbardziej wegańskiej) kuchni chińskiej. No i żeby była napisana po angielsku. Ichniejsze krzaczki dużo mi nie mówią :).

Składniki na sos (3-4 porcje):

  • 1/2 dużego pora
  •  2 cebule
  •  50g ryżu białego
  • 1 szklanka wrzątku
  •  majeranek
  •  oliwa z oliwek
  •  1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  •  sól

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki ugotowanej cieciorki
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka, pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (+ew szczypta chilli)
  •  olej rzepakowy
  • 1/2 lub cały kalafior
  •  oliwa z oliwek
  •  sól

Pora myjemy (najlepiej odciąć część zieloną pora, a czubek naciąć nożem na krzyż, żeby móc go dobrze wypłukać z ziemi), kroimy w talarki, cebulę obieramy i kroimy. Pora i cebulę smażymy na oliwie w garnku, aż staną się delikatne i zaczną intensywnie pachnieć. Następnie podsmażone warzywa zalewamy szklanką wrzątku i dosypujemy ryż. Całość gotujemy tak długo, aż ryż będzie bardzo miękki- nawet lekko rozgotowany, czyli ok 20 min. Po ugotowaniu ryżu czekamy, aż przestygnie i blendujemy całość na najwyższych obrotach, aż konsystencja będzie gładka. Na koniec sos przyprawiamy majerankiem, pieprzem ziołowym i solą.

Piekarnik nastawiamy na 220 stopni z opcją opiekania z góry. W tym czasie w szklance mieszamy ok 2 łyżki oleju, przyprawę do kurczaka, pieprz ziołowy, paprykę słodką, sól. W takich przyprawach obracamy delikatnie ugotowaną ciecierzycę, następnie wykładamy ją na blaszkę tak, żeby była równomiernie rozłożona.
Surowego kalafiora dzielimy na różyczki, rozkładamy na blaszce tak, żeby się nie stykały. Skrapiamy kalafiora lekko oliwą i oprószamy solą.
Blachę z kalafiorem wstawiamy na wyższą „półkę” w piekarniku, a ciecierzycę niżej. Cieciorkę i kalafiora pieczemy ok 15-20 minut, aż kalafior będzie spieczony na brązowo z góry, a cieciorka stanie się lekko chrupka :).

Smacznego!

Diana

14 myśli o “Kasza z sosem z porów i pieczonym kalafiorem i cieciorką

  1. mara mówi:

    Sos z porów idealnie wkomponowany w smak zgrillowanej cieciorki. Kasza pęczak dopasowała się do tego zestawu w perfekcyjny sposób :) Kalafiorek zabłysnął niczym wisienka na torcie.

Dodaj komentarz