Jagodowo-czekoladowe ciasto Kai

Weganskie jagodowe brownie, lava cake

Dzisiejszy przepis przywiozłam z Krakowa. Pozostanie chyba najfajniejszą pamiątką z tego wyjazdu :) Gdzieś w trakcie imprezy w domu mojej przyjaciółki padło nagle hasło „ciasto Kai”. Na te słowa, prawie jakby były jakiś zaklęciem, cała żeńska część ekipy zaczęła się rozpływać jak czekoladki na słońcu. Po oczach widziałam, że na chwilę przeniosły się w magiczne miejsce, gdzie ciasto Kai nigdy się nie kończy i można je jeść bez końca. Że jestem bardzo podatna na tak obrazowy opis pysznego jedzenia, od razu zaczęłam dociekać co to dokładnie za pyszności.
Okazało się, że jest to ciasto podobne do brownie, czy lava cake. Bardzo czekoladowe, na kruchym spodzie. Po ukrojeniu kawałka, delikatnie rozpływa się na boki.
I dokładnie takie mi wyszło. Dokonałam dwóch istotnych zmian : po pierwsze je zweganizowałam, a po drugie do czekoladowego nadzienia dodałam mus jagodowy. Na sam koniec stwierdziłam, że zrobię do ciasta delikatny twarożkowy krem jagodowy na bazie tofu.
Powiem tak: tak smakuje niebo

Składniki na spód:

  • 225g mąki tortowej
  • 150g margaryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki ciepłej wody

Składniki na nadzienie:

  • 100g margaryny
  • 200g cukru
  • 200g jagód
  • 4 łyżki kakao
  • 150g czekolady deserowej
  •  200ml mleka kokosowego
  •  3 łyżki mąki

Składniki na mus jagodowy

  • 200g tofu
  •  50ml mleka kokosowego
  • 100g jagód
  •  50g cukru
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • garść świeżych jagód do przybrania

Mąkę ugniatamy z margaryną. Następnie dodajemy kakao, sól, cukier i wodę. Ciasto cały czas wyrabiamy ręką, aż będzie jednolite i miękkie.

Kulkę ciasta kładziemy na sporym kawałku papieru do pieczenia. Staramy się ją rozwałkować na okrągły placek o grubości ok 0,5cm i średnicy waszej formy do tarty. Następnie chwytając rogi papieru, przekładamy rozwałkowane ciasto do formy. Ciasto przyciskamy do brzegów, na koniec przycinając nożem wystające za foremkę ciasto. Spód pieczemy w nagrzanym do 180 stopniach przez 25 minut.

Czekoladę rozpuszczamy w łaźni wodnej. Margarynę ucieramy z cukrem, dodając w trakcie zmiksowane jagody, kakao, mleko kokosowe, mąkę i roztopioną czekoladę. Gładką masę przelewamy do upieczonego spodu i pieczemy 40-45 minut w 150 stopniach.

Jagody, tofu, mleko kokosowe, cukier i sok z cytryny blendujemy na gładko. Takim musem polewamy przestudzone ciasto.

Jemy, póki jeszcze jest coś na blaszce, dzieląc się tylko z osobami, które bardzo lubimy.

Weganskie jagodowe brownie, lava cake

Weganskie jagodowe brownie, lava cake

Smacznego!

Diana

4 myśli o “Jagodowo-czekoladowe ciasto Kai

    • Diana mówi:

      Można spróbować olejem (taka sama gramówka) :) W sumie część półkruchych spodów robiłam już w taki sposób :)

  1. Basia mówi:

    Właśnie tak sobie pomyślałam, jak zobaczyłam przepis… Myślę, że zimnotloczony olek kokosowy byłby zdrowsza wersja :)

    • Diana mówi:

      Można jak najbardziej wypróbować z olejem kokosowym. Sama już od jakiegoś czasu nie używam w ogóle margaryn :)

Dodaj komentarz