Guacamole

Dzisiaj przedstawiam Wam jedną z moich ulubionych pozycji śniadaniowych. Uwielbiam awokado, a w połączeniu z cebulą, pomidorami i kolendrą staje się najlepszą pastą kanapkową na świecie. Watro wybierać awokado z czarną skórką- zazwyczaj jest delikatniejsze, bardziej miękkie i ma aksamitny smak. Tak więc jeśli jeszcze nie próbowaliście guacamole, to koniecznie musicie je sobie przyrządzić. Nie ma nic prostszego :)

Składniki:

  • 2 awokado
  • 1 duża cebula
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • garstka świeżej kolendry (ok 10 łodyżek)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Awokado przekrajamy na pół, wyciągamy pestkę i wybieramy miąższ łyżką, a następnie rozgniatamy je widelcem w mice. Awokado mieszamy także z pociętą drobno cebulą, pokrojonymi w kostkę pomidorami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą, sokiem z cytryny i poszatkowaną kolendrą. Na koniec przyprawiamy guacamole solą i pieprzem.
Podajemy z nachosami, albo na dobrym chlebie ;)

Smacznego!

Diana

6 myśli o “Guacamole

Dodaj komentarz