Zupa z dyni i mleka kokosowego

Słuchajcie, zakochałam się w dyni!
Tradycyjnie w domu praktycznie nie jedliśmy tego warzywa nigdy. W sumie nie wiem dlaczego. Więc nadeszła ta niesamowita chwila, kiedy po raz pierwszy robiłam coś z dyni. Nawet nie wiedziałam dobrze, jak ją obrać, jak twarda powinna być itd :). Na szczęście już pierwsze podejście do niej zakończyło się sukcesem, a samo warzywo zdobyło we mnie kolejnego fana :)
Ostatnio cały czas coś robiłam z dyni- zupę, ciasto, owsiankę, samą pieczoną dynię w ziołach na obiad. Uwielbiam ją! Szkoda, że jest tak krótko dostępna w ciągu roku.
Dzisiaj proponuję Wam pyyyszną, rozgrzewającą zup krem z mlekiem kokosowym. Jest idealna- kremowa, aksamitna, lekko ostra. Po prostu musicie spróbować ! ;)

Składniki :

  • 1/2 kg dyni
  • 1 litr wody
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki chilli

Dynię obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy wrzącej wody. Gotujemy ją ok 15-20 minut, aż będzie miękka, następnie czekamy, aż przestygnie i blendujemy ją na gładką masę.
Następnie do masy z dyni przelewamy mleko kokosowe, dodajemy sól, pieprz i chilli. Wszystko jeszcze raz miksujemy, aż smaki się dobrze połączą, a zupa będzie jednolicie aksamitna.
Krem z dyni podajemy na gorąco, najlepiej z chrupkim pieczywem :)

Smacznego!

Diana

17 myśli o “Zupa z dyni i mleka kokosowego

Dodaj komentarz