Zupa pomidorowa z makaronem z cukinii

Zawsze uwielbiałam zupę pomidorową. Oczywiście od dziecka byłam przyzwyczajona do takiej typowo polskiej, czyli na koncentracie, z dużą ilością makaronu i obowiązkowym kleksem ze śmietany. W tym roku jednak przeżyłam pod tym względem ogromną przemianę, ponieważ po raz pierwszy zjadałam zupę robioną ze świeżych pomidorów. I stwierdzam, że nie ma nic lepszego. Zupa, którą dzisiaj Wam proponuję jest bajecznie prosta, wymaga bardzo małej ilości warzyw i przypraw i jest przeeeepyszna- kwaśno-słodka, z pełnią pomidorowego smaku. Do tego, ze względu na to, że mamy lato i raczej chce się lekkiego jedzenia, postanowiłam pociąć cukinię tak, żeby była warzywnym „makaronem”. Super sprawa :) Musicie spróbować!

Składniki:

  • 1,5 kg pomidorów (ok 10 sztuk)
  • 3 marchewki
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1/2 cukinii

Pomidory myjemy, wycinamy szypułki, kroimy na ćwiartki i mielimy w blenderze (najwygodniejszy do tego jest blender kielichowy, ale zwykły, ręczny też da radę, tylko trzeba się uzbroić w wysokie naczynie). Marchewki myjemy, obieramy i tniemy na drobne kawałki, dosypujemy je do zmielonych pomidorów i również blendujemy. W garnku rozgrzewamy oliwę i smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę. Kiedy będzie już lekko brązowa, dodajemy do niej przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Smażymy całość jeszcze z minutę, po czym przelewamy do garnka zmielone pomidory z marchewką, dolewamy szklankę wody, dodajemy imbir (ewentualnie jeśli ktoś lubi i ma, to posiekany lubczyk) i gotujemy ok pół godziny, aż zupa nabierze mocno czerwonego koloru. Na koniec przyprawiamy zupę tylko solą i pieprzem.
W między czasie myjemy cukinię, tniemy ją wzdłuż na raczej cienkie plastry, które później tniemy w nitki. Zaraz przed podaniem przekładamy cukinię do talerzy i zalewamy ją gorącą zupą. Zanim zdąży lekko ostygnąćs, nasz „makaron” będzie już miękki :).

Smacznego!

Diana

11 myśli o “Zupa pomidorowa z makaronem z cukinii

  1. Fabian mówi:

    Można byłoby zaśpiewać pomidory Ewy Bem. Polska kuchnia obfita jest w dania ze pomidorami w roli głównej, a ja od małego uwielbiam zupę pomidorową, i dodaję do niej przeważnie przecier Pomidori, bo lepszego nie znam i raczej nie stosuję :). Cóż począć, lubię dobrze jadać, więc wybieram sprawdzone. Narazie.

Dodaj komentarz