Zupa migdałowa

Od dzisiaj co jakieś 2 dni będę Was zasypywać zweganizowanymi wersjami moich ulubionych potraw świątecznych. Dzisiejsze danie po raz pierwszy przygotowałam dopiero w tym roku. Natknęłam się na nie, kiedy szukałam świątecznych przepisów w rodzinnej książeczce z tradycyjnymi potrawami Wigilijnymi. Sam pomysł, żeby zrobić zupę migdałową tak mnie zaintrygował, że postanowiłam wykonać ten przepis jako jeden z pierwszych. Efekt jest zachwycający. Jest to tak na prawdę bardzo aromatyczny deser, podawany na ciepło. I nie wiem, czy chodzi o migdały, rodzynki, żurawinę, cynamon, czy wszystko razem, ale to danie faktycznie idealnie mi pasuje do Wigilii.

Składniki:

  • 250g migdałów
  •  4 szklanki wody
  •  1 szklanka cukru
  •  100g ryżu
  •  0,5 szklanki mleka kokosowego + 0,5 szklanki wody
  •  50g rodzynków/ żurawiny suszonej

Migdały zalewamy na pół godziny wrzątkiem, po tym czasie obieramy je ze skórki. Obrane orzechy zalewamy na noc wodą, której resztę odlewamy na drugi dzień.
Migdały przekładamy do wysokiej miski, zalewamy 1 szklanką świeżej wody i blendujemy ok 5 minut na wysokich obrotach, aż masa będzie gładka (w trakcie dolewamy pozostałe 3 szklanki wody). Płyn przelewamy do garnka, dodajemy cukier i całość grzejemy do zagotowania.
W międzyczasie gotujemy na sypko biały ryż w wodzie i mleku kokosowym. Gotowy ryż lekko solimy i skrapiamy sokiem z cytryny.
Zupę podajemy na ciepło z ryżem i namoczoną wcześniej żurawiną (i/lub rodzynkami). Zupę można na koniec przyprawić cynamonem.

Smacznego!

Diana

0 myśli o “Zupa migdałowa

  1. Dorota mówi:

    Je się także oczami, a ta potrawa na zdjęciach otwiera oczy szeroko. Wygląda smakowicie i na dniach zweryfikuje czy smakuje tak jak wygląda :) jeśli tak to będzie rozkosz dla podniebienia. Dzięki za przepis.

Dodaj komentarz