Zupa krem z kukurydzy

Nigdy wcześniej nie jadłam zupy kremu z kukurydzy. Często wydawało mi się, że może być za słodka. Jednak postanowiłam spróbować. I wyszła świetna- słodko-słona i pikantna- dzięki posypce z prażonych wiórków kokosowych i ostrej papryczki. Jej dodatkowym plusem jest także to, że jest bardzo sycąca. Podczas robienia zupy Krzysiek robił mi zdjęcia i z jednej sekwencji zrobiłam gifa, jak obieram kukurydzę :P Mam mokre włosy, jestem cała w nieładzie, ale w sumie wyszło śmiesznie :)

Składniki:

  • 3 kolby kukurydzy
  • 1 duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 duży korzeń pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5l wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 płaska łyżeczka imbiru
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • sól
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1/2 czerwona papryka/ 1 ostra papryczka

W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie smażymy na niej pokrojoną drobno cebulę. Pietruszkę obieramy, tniemy w kostkę i dorzucamy do cebuli. Następnie wszystko zalewamy 1,5l wody, dorzucamy ziele angielskie i liście laurowe. W tym czasie obieramy kukurydzę i ścinamy ziarna z kolby i dorzucamy do garnka razem z obranym i pokrojonym ziemniakiem. Zupę gotujemy pod przykryciem przez ok 30 minut. Po tym czasie do zupy dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, słodką paprykę i imbir. Zupę miksujemy na wysokich obrotach do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec doprawiamy ją solą.
Przed podaniem zupy na patelni prażymy wiórki kokosowe z drobno pokrojoną papryczką- mi pasowała ostra, ale zwykła słodka papryka też będzie pasować. Gorącą zupę podajemy z kokosowo-paprykową posypką i wcinamy :)

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz