Wegańskie drożdżówki dyniowe


W ciągu dalszym wykorzystuję dynię. Wiem, że ostatnio stałam się lekko monotematyczna, ale sezon niedługo się skończy, a ja chcę się nią nacieszyć póki mogę i zachęcić Was do wprowadzenia tego warzywa na co dzień :).
Mój czas ostatnio ucieka, jak szalony. Uczelnia pochłania ostatki moich sił, ledwie starcza mi czasu, żeby na bieżąco oglądać ‚Chirurgów’ i ‚HIMYM’ :P.
W każdym razie, mam dobrą wiadomość- tak myślę :). Postanowiłam pisać swoją pracę licencjacką o weganizmie- najpewniej o aspekcie żywieniowym u dzieci. Zastanawiam się też nad pracą zbiorczą o soi- nie wiem jak Was, ale mnie już dobija medialny chaos wokół tego strączka. Jest dobry, czy nie ? Czy soja GMO nas zabije, czy nie ? Czy Panowie staną się bezpłodni, czy nie? Itd :).
I zbieram siły, żeby w końcu zacząć pisać o różnych żywieniowo-dietetycznych aspektach weganizmu tutaj- na blogu. Do tej pory wypuściłam mało notek na te tematy, ale za każdym razem budziły tyle kontrowersji, że teraz odczuwam jeszcze większą presję :). No nic, w końcu się skumuluję. A najpewniej na FB zrobię głosowanie, który temat chcecie, żebym poruszyła. A może macie swoje własne pomysły ?
Do rzeczy, bo się rozpisałam! Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na naaaajlepsze drożdżówki na świecie- są proste do zrobienia, nie potrzebują dużej ilości składników. No i są oczywiście prze- prze- przepyszne ! Miękkie, lekko wilgotne, pachnące na cały dom. No musicie spróbować ! :)

Składniki :

  • 800g dyni (całej- ze skórką i pestkami)
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 50g drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • 30g wiórków kokosowych
  • 6 łyżek oleju rzepakowego

W misce kruszymy drożdże, zasypujemy je cukrem, 1 opakowaniem cukru waniliowego, wodą i 1/2 szklanki mąki. Całość mieszamy, aż wszystko będzie miało jednolitą, gładką konsystencję. Taki zaczyn drożdżowy odkładamy na jakieś 20 minut w ciepły kuchenny zakątek :).
Dynię obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy na parze przez ok 10 minut, aż będzie lekko miękka- taka al dente :). Połowę ugotowanej dyni przekładamy do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę.
Do zaczynu drożdżowego dodajemy zmiksowaną dynię, 4 łyżki oleju, cynamon i mąkę (2 i 1/2 szklanki). Całość wyrabiamy ręką. Trzeba sprawdzać konsystencję ciasta. Jeśli je wyrobicie i będzie się bardzo kleiło do rąk, trzeba dosypać mąkę. Ciasto powinno ostatecznie być gładkie, lekko lepić się do rąk i być w miarę miękkie.
Blat wysypujemy lekko mąką, wykładamy ciasto i rękami zaczynamy je wyrabiać na kształt prostokąta (można też wałkować). Ciasto ma mieć szerokość ok 25-30 cm i ok 1,5 cm grubości. Następnie wylewamy na nie 2 łyżki oleju, którym równomiernie smarujemy wierzchnią część ciasta. Kolejnym krokiem jest posypanie ciasta cukrem waniliowym i wiórkami kokosowymi. Na koniec, pozostałą dynię w kawałkach wykładamy przy długiej krawędzi prostokąta.
Teraz zawijamy :). Zwijamy rulon z ciasta, zawijając na początek dynię tak, żeby była w samym środku drożdżówek. Następnie tniemy długi rulon na kawałki o szerokości ok 5cm.
Kawałki ciasta wykładamy w blaszce, dając im po 2-3 cm odstępu na wyrośnięcie. Drożdżówki zostawiamy pod ściereczką na godzinę, następnie pieczemy je przez ok 20-25 min w 190 stopniach.
Jemy, jak tylko wystygną i patrzymy, jak wszystkim smakują :).

Smacznego!

Diana

8 myśli o “Wegańskie drożdżówki dyniowe

  1. Avka mówi:

    Jak dla mnie możesz wrzucać jeszcze więcej przepisów z dynią. :D Ja próbuję się do niej przekonać, sama w sobie mi nie smakuje, więc jak szukam przepisów na nią.
    P.S. Też uwielbiam Chirurgów i obejrzę nawet jak padam po pracy, a co. ;)

    • Diana mówi:

      Szczerze mówiąc, wypieki drożdżowe bezglutenowe przerastają na ten moment moje możliwości. Nie jestem w stanie Ci poradzić nic innego, jak gotową mieszankę mąk bezglutenowych :<

Dodaj komentarz