Wegański żurek

Żurek

Dzisiaj przepis, który testowałam podczas Wielkanocy. Żurek gotowałam wtedy po raz pierwszy, ale wyszedł mi tak smaczny, a rodzicom (zwłaszcza tacie) tak bardzo podpasował, że postanowiłam koniecznie wypróbować go kolejny raz. Ostatnie chłodne dni sprzyjały ciepłym, rozgrzewającym i sytym daniom, więc bazując na notatkach mamy odtworzyłam zupę z kwietnia. Wyszła przepyszna. Podsmażane wędzone tofu i białe kiełbaski nadały zupie autentyczny smak.
Nie jest to może ideał zdrowej zupy, ale czasami dobrze ulec ochocie na tradycyjny, lekko tłusty smak dzieciństwa :)

Składniki:

  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 kostki tofu wędzonego Polsoi
  • 3 białe kiełbaski Polsoi
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 selera
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 cebula
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 ziemniaki
  • 1 butelka zakwasu do żurku
  • sól, pieprz

W garnku, na oleju podsmażamy drobno pokrojone tofu i pokrojone w talarki kiełbaski. Kiedy się zarumienią i zaczną intensywnie pachnieć, dodajemy majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy jeszcze 2-3 minuty. Następnie garnek wypełniamy wodą (ok 2l), wrzucamy obrane i pokrojone warzywa, liście laurowe i ziele angielskie. Zupę gotujemy na wolnym ogniu przez ok 20 minut. Po tym czasie dorzucamy ziemniaki pokrojone w ósemki. Gotujemy dalej kolejne 10 minut, następnie wyciągamy wszystkie warzywa (oprócz ziemniaków). Żurek doprawiamy solą, pieprzem i ewentualnie łyżeczką cukru, dodajemy zakwas i gotujemy kolejne 5 minut. Do zupy warto dodać łyżkę, lub dwie sosu sojowego. Nie jest to oczywiście tradycyjna przyprawa do żurku, ale nadaje tej zupie głębszego smaku.

Zupę podajemy gorącą, w towarzystwie dobrego, żytniego chleba :)

Żurek

Smacznego!

Diana

Opublikowano: Zupy

2 myśli o “Wegański żurek

Dodaj komentarz