Wegański likier czekoladowy

Wegański likier czekoladowy

Dzisiaj przepis, jakiego nigdy wcześniej tu nie było, czyli na alkohol ;) I do tego, na jaki alkohol! Nie jest on ani zdrowy, ani dietetyczny. Jest za to przepyszny i podbije serce każdego czekoladoholika. Pierwszy raz piłam go u swojej cioteczki i od czasu poznania składu, stale chodziło mi po głowie, żeby zrobić kiedyś jego wegańską wersję. I ostatnio miałam idealną do tego okazję: typowo babski wieczór integracyjny. I tu mała uwaga, jeśli ja piłam ten likier w towarzystwie 6 przyszłych dietetyków i żadna z nas nie miała nawet krztynki wyrzutów sumienia, to wy też nie powinniście ich mieć :P Raz na jakiś czas trzeba zrobić sobie samemu taką przyjemność ;)
A co do samego likieru: jest oczywiście bardzo czekoladowy i czuć w nim też smak kokosa. Jeśli dobrze go schłodzicie, będzie konsystencji kremu, który można jeść łyżeczką.
Jest to fantastyczny pomysł na prezent, dodatek do deserów albo na taką gwiazdę wieczoru, którą przynosimy ze sobą na imprezę, na której chcemy trochę porozpieszczać wszystkich wokół nas :)

Składniki:

  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2 tabliczki czekolady gorzkiej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • dodatkowo, jeśli lubicie bardzo słodkie słodkości, można dodać 3-4 łyżki cukru
  • 500ml wódki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Mleko przelewamy (albo wyskrobujemy) z puszki do rondelka i podgrzewamy na małym ogniu. Kiedy mleko będzie bardzo ciepłe i płynne, ściągamy rondel z ognia i dodajemy pokruszoną czekoladę. Cały czas mieszamy wszystko łyżką albo trzepaczką, aż powstanie idealnie gładka, lśniąca i lejąca masa czekoladowa. Jeśli czekolada się słabo rozpuszcza, postawcie rondelek jeszcze na chwilę na gaz (dosłownie kilkanaście sekund) i ponownie spróbujcie ją rozmieszać. Na koniec dodajemy cukier waniliowy, cynamon (i ewentualnie do smaku dosładzamy cukrem).
Kiedy czekolada lekko ostygnie (będzie ciepła, ale nie będzie parzyć), dodajemy alkohol małymi porcjami po ok. 100ml i za każdym razem dokładnie mieszamy, obserwując, czy likier jest gładki i jednolity.
Finito :) Likier przelewamy na butelki i chłodzimy w lodówce co najmniej 2 godziny. Tutaj ważna informacja: likier smakuje najlepiej, jeśli ma czas się „przegryźć”, czyli warto mu dać na to przynajmniej kilka dni, a najlepiej ze 2 tygodnie.
Dodatkowa informacja: im likier jest chłodniejszy, tym staje się bardziej gęsty. Idealny jest konsystencji półpłynnej, takiej, że ostatki pozostałe na ściankach kieliszka trzeba skrobać łyżeczką :)

Wegański likier czekoladowy

Wegański likier czekoladowy

Smacznego!

Diana

6 myśli o “Wegański likier czekoladowy

  1. Asia mówi:

    Na święta robiłam likier kawowy, również z mleka kokosowego – wyszedł pyszny. A teraz czas na Twój czekoladowy, wygląda znakomicie;)

  2. agelessnation mówi:

    Akurat mam w domu kilka tabliczek gorzkiej czekolady 90%, btw wegańskiej. Ten przepis to przeznaczenie. Nie lubię alkoholu i rzadko piję mocniejszy, ale czuję, że to będzie przepyszne! :)

Dodaj komentarz