Tofu burger

Tofu burger

Heeej! Witam Was po strasznie długiej, świątecznej przerwie :) Nowy rok przywitał mnie sporą ilością wyzwań oraz (jak zwykle zaskakującą) sesją. Do tego wszystkiego doliczcie przeciągające się problemy z prądem w domu i przerwa w blogowaniu gotowa. Na całe szczęście część egzaminów za mną, prąd zawitał z powrotem w gniazdkach, a ja, wyposażona w nowy kalendarz będę się starała lepiej zarządzać własnym czasem.
Po raz kolejny miło zaskoczyła mnie Polsoja, przesyłając mi paczkę wypakowaną różnorakim tofu <yum, yum>. Tak więc spodziewajcie się nowiutkich, świeżutkich przepisów wykorzystujących ten fantastyczny produkt (jeśli jeszcze tego nie zauważyliście, to z góry się przyznam: jestem zdeklarowanym Tofuholikiem).
Tak więc dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na sprawdzone i prościutkie wegańskie burgery z tofu :) Wymagają dosłownie kilku składników, przygotowuje się je szybko no i przede wszystkim smakują bardzo, bardzo dobrze. Do tego jeszcze pieczone warzywne frytki, sos koperkowy i mamy przepyszny, pożywny obiad :)

Składniki na ok 6 kotletów:

  • 300g tofu wędzonego lub w sosie sojowym (ja użyłam tofu BIO Polsoi w sosie tamari)
  • 1/2 cebuli
  • 3 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki bułki tartej
  • Dodatkowo: papryka ostra
  • sól

Tofu odsączamy, rozgniatamy widelcem na małe kawałeczki (można też użyć części szatkującej blendera), dodajemy do niego drobno posiekaną cebulę, nasiona słonecznika, przyprawy (przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, sos sojowy, paprykę słodką, wędzoną i ewentualnie ostrą) i wszystko mieszamy. Masę próbujemy, jeśli trzeba, dosalamy ją. Dodajemy olej i bułkę tartę, wszystko mieszamy i odkładamy do lodówki na 15 minut.
Po tym czasie formujemy burgery, nabierając masę łyżką, kształtując w dłoniach kulkę i rozgniatając ją na grubość ok 1,5 cm. Nasze kotlety można upiec w piekarniku lub usmażyć na małej ilości tłuszczu. Jeśli chcecie usmażyć kotlety, warto użyć dobrej patelni z dnem, do którego nic nie przywiera i smażyć je powoli, na małym ogniu, przynajmniej po 10 minut na każdej stronie.
Jeśli chcecie je upiec, to wyłóżcie burgery na papier do pieczenia i pieczcie ok 25 minut w temperaturze 200 stopni.
Burgery podajemy w dobrym pieczywie i z masą warzyw. Fantastycznie pasuje do nich sos koperkowy :)

Tofu burger

Tofu burger

Tofu burger

Smacznego!

Diana

2 myśli o “Tofu burger

  1. Daria mówi:

    bardzo lubię tą serię tofu z Polsoi, a burgery tak do mnie przemawiają, ze z przyjemnością wgryzłabym się w jednego – wyglądają przepysznie :)

    • Diana mówi:

      Zgadzam się, to tofu jest mega fajne. Mi szczególnie odpowiada ich konsystencja ;)
      A jeśli burgery tak kuszą, to nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je zrobić :P

Dodaj komentarz