Tarta z puddingiem ryżowym

Za dosłownie kilka chwil muszę lecieć na koncert, więc będę się streszczać. Idę na genialnie zapowiadający się duet- Skubas i Zalewski. Zobaczymy, mam nadzieję, że będzie super :).
Z racji tego, że ze wszystkim muszę się ostatnio streszczać, to też moje przepisy i ogółem gotowanie przeszło na tryb pośpieszny. Dzisiejsza tarta jest bardzo dobra- spód jest kruchy i bardzo kakaowy- taki trochę jak ciasto z oreo :P. A masa to po prostu bardzo waniliowy pudding ryżowy. Całość bardzo do siebie pasuje- zwłaszcza z warstwą powideł śliwkowych i co najważniejsze tarta jest gotowa w niecałe 40 minut.

Składniki na spód:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 czubate łyżki kakao
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1/5 szklanki wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę:

  • 1 woreczek ryżu białego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 szklanka mleka roślinnego (warto użyć waniliowego)
  • 3 łyżki cukru
  • 3 czubate łyżki powideł lub marmolady (ja użyłam śliwkowych)
  • opakowanie cukru waniliowego

Mąkę, kakao, cukier, proszek do pieczenia i sól mieszamy, następnie dolewamy wodę i olej i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto ugniatamy w formie do tarty i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piecu przez ok 15-20 minut. Następnie blaszkę wyciągamy z piekarnika i czekamy, aż ciasto przestygnie.
Ugotowany do miękkości biały ryż przekładamy do garnka i zalewamy rozmieszanym wcześniej w mleku budyniem z cukrem i cukrem waniliowym. Ryż mieszamy (najlepiej trzepaczką) z budyniowym mlekiem, cały czas podgrzewając aż do momentu, gdy masa się zagotuje i zgęstnieje.
Przestygnięty spód kakaowy smarujemy marmoladą a następnie wylewamy na niego masę puddingową. Tartę odkładamy dosłownie na jakieś 20 minut w suchy zakątek kuchenny, żeby chwilę przestygło i się skrzepło i śmiało możemy już częstować innych kawałkami :) Można podawać z łyżką powideł :)

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz