Surowa tarta z nerkowców

Zawsze kusiły mnie przepisy na serniki z nerkowców, ale wydawały mi się za drogie w przyrządzeniu, zbyt czasochłonne. Teraz, kiedy sama spróbowałam zrobić takie ciasto, widzę że warto ;)
Tarta, którą zrobiłam jest lekka, słodka, ale orzeźwiająca. Miła odmiana po czasie Wielkanocy, kiedy całe jedzenie jest ciężkie, przesycone majonezem, nawet jeśli to jest wegański majonez. Spód jest bardzo kakaowy, nie jest słodzony cukrem, a daktylami. Orzechy nadają mu dodatkowy, głęboki smak. Masa przypomina bardzo gładki sernik na zimno. Jest mocno cytrynowy i ma świetną konsystencję.
Tartę trzeba podawać na zimno, ponieważ im dłużej stoi w temperaturze pokojowej, tym bardziej zaczyna się robić płynna. Jest to idealny przepis na słoneczne, wiosenne dni :)
PS Ta piękna modelka na jednym ze zdjęć to moja mama :)

Składniki na spód:

  • 1 szklanka daktyli
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka orzechów laskowych
  • 3 łyżki kakao
Składniki na masę z nerkowców:
  • 2 szklanki nerkowców
  • 3 cytryny
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • dodatkowo: 1/2 ananasa

Daktyle zalać wrzątkiem i moczyć przez ok godzinę. Następnie odlewamy wodę z daktyli, przekładamy je do wysokiego naczynia i blendujemy na gładką masę. Orzechy rozdrabniamy- mają mieć taką piaskową strukturę (można je tłuc, ale ja użyłam ostrza do szatkowania, które mam w zestawie z blenderem). Następnie łączymy wszystkie składniki- daktyle, orzechy i kakao i zarabiamy z nich ciasto. Taką masą wykładamy formę do tarty i wstawiamy ją do lodówki albo zamrażarki, aż się schłodzi i stężeje (ja przetrzymałam spód ok 15 minut w zamrażarce.
Nerkowce moczymy w wodzie przez noc. Przed przygotowaniem masy odlewamy wodę, płuczemy jeszcze raz orzechy i blendujemy je na gładką masę. W trakcie miksowania dolewamy sok z cytryn, olej, dodajemy cukier i kurkumę. Gotową masę przekładamy do schłodzonego spodu i wstawiamy jeszcze raz do lodówki. Ciasto powinno się chłodzić tak około półgodziny przed podaniem. Na zimno tarta ma najlepszy smak i konsystencję :)
No i przed samym podaniem warto posypać tartę jakimiś świeżymi owocami. Polecam te kwaskowate. Ja użyłam ananasa, bo dostałam przeogromną sztukę od babci na święta :) Równie dobrze będą pasowały borówki, maliny, truskawki :)

Smacznego!

Diana

7 myśli o “Surowa tarta z nerkowców

Dodaj komentarz