Puszyste ciasto czekoladowe

Dzisiaj Dzień Kobiet, więc z tej okazji specjalny przepis na pyszne, mega puszyste ciasto. Ciacho jest czekoladowo-śliwkowe, przekładane budyniem i z polewą czekoladowo-pomarańczową, czyli jednym słowem- wypasione ^^
Pierwszy raz, kiedy próbowałam zrobić to ciasto nie do końca dobrze dobrałam składniki i smak był lekko mdły. Teraz, kiedy podrasowałam przepis, wyszło niesamowite, o pełnym, wyrazistym smaku. I do tego jest miękkie i baaardzo wyrasta :)

Składniki na ciasto :

    • 2 szklanki mąki pszennej razowej
    • 1 szklanka cukru
    • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 1,5 szklanki mleka
    • 3 łyżki powideł śliwkowych
    • 1/3 szklanki oleju
    • 2 czubate łyżki kakao
    • 1 łyżeczka sody
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • + dodatkowo 1 opakowanie budyniu i 1,5 szklanki mleka na budyń do przełożenia ciasta

Składniki na polewę :

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • sok z 1 pomarańczy (albo ok 3-4 łyżek dobrego soku pomarańczowego)

Mąkę pszenną i ziemniaczaną, cukier, kakao, sodę, proszek do pieczenia mieszamy w dużej misce. Następnie dolewamy olej, mleko i powidła- mieszamy wszystko wstępnie łyżką, a następnie wszystko miksujemy na gładką masę przez ok 5 minut.
Gotowe ciasto wlewamy do formy i pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 50-60 minut. Po 50 minucie warto nakłuć ciasto patyczkiem i sprawdzić, czy jest gotowe lub czy jeszcze się klei i w razie potrzeby przetrzymać je przez kolejne 10-15 minut.

Gdy ciasto ostygnie, przecinamy je w poprzek na 2 części. W tym czasie robimy budyń, ale zamiast pół litra mleka, używamy 1,5 szklanki- budyń będzie miał odpowiednią konsystencję do przekładania. Po przygotowaniu budyniu, czekamy chwilę, aż przestygnie i następnie wykładamy go równą warstwą na spodniej części ciasta i przykrywamy drugą częścią.

Na koniec przygotowujemy polewę. Pokruszoną czekoladę wrzucamy do garnka i dolewamy sok z pomarańczy. Następnie na małym ogniu, cały czas mieszając, roztapiamy czekoladę. Ważne jest, żeby dokładnie mieszać, żeby czekolada nie spaliła się, nie przywarła do garnka i połączyła się dobrze z sokiem z pomarańczy. Kiedy czekolada się całkowicie rozpuści, czekamy ok 1-2 minut, aż trochę przestygnie, następnie nakładamy ją i rozprowadzamy po cieście.
Ciasto pozostawiamy na ok pół godziny do przestygnięcia i skrzepnięcia czekolady ;)


Bon Appétit :)
Diana

0 thoughts on “Puszyste ciasto czekoladowe

Dodaj komentarz