Pulpety z fenkuła i orzechów włoskich

Pulpety z fenkuła

W tamtym tygodniu po raz pierwszy miałam w rękach fenkuły. Coś o nich słyszałam, ale za bardzo mnie do nich nie ciągnęło. Jednak, kiedy zobaczyłam je w moim przydomowym warzywniaku, nie mogłam się powstrzymać, żeby ich nie wypróbować. Poszukałam kilku fajnych przepisów wykorzystujących koper włoski. Stanęło na pulpety ze strony Jamiego. Zdziwiło mnie, że koper włoski ma tak wiele zastosowań. Na surowo ma lekki, anyżowy zapach, a pieczony – nie wiem do czego to porównać – ale bardzo intensywny, głęboki i bardzo apetyczny. Jak tylko upiekłam pulpety, rzuciłam się, żeby je spróbować. Okazały się być jednymi z najlepszych kotlecików, jakie kiedykolwiek zrobiłam. Serio. Są prze, prze, przepyszne. Jak kolejny raz wpadnę gdzieś na fenkuły, kupuję całą skrzynkę i zrobię masową produkcję tych pulpetów <3 No i może jednego poświęcę na potrawkę :P

Składniki (2 porcje):

  • 2 fenkuły (koper włoski)
  • 40g orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka maku
  • sól, pieprz

Fenkuła myjemy, obcinamy zielone części, kroimy na kawałki, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po 20 minutach dorzucamy do fenkuła orzechy włoskie i pieczemy jeszcze ok 10 minut. Koper włoski i orzechy studzimy. Następnie przekładamy je do blendera razem z czosnkiem (najlepsza będzie końcówka szatkująca) i rozdrabniamy przez chwilę. Masa ma się ładnie połączyć, ale najlepiej, żeby nie była zbyt jednorodna. Do masy dolewamy łyżkę oliwy, zagęszczamy bułką tartą i na koniec doprawiamy.
Z masy formujemy pulpety wielkości dużych orzechów włoskich, posypujemy makiem, przekładamy je na posmarowaną oliwą formę żaroodporną i pieczemy przez kolejne 20 minut.
Podajemy na gorąco. Będą idealnie pasować jako pulpety do spaghetti z sosem pomidorowym lub podane z bazyliowym pesto (to był mój wybór ^_~ ).

Pulpety z fenkuła

Pulpety z fenkuła

Smacznego!

Diana

Jedna myśl o “Pulpety z fenkuła i orzechów włoskich

Dodaj komentarz