Bajecznie prosta pasta z soczewicy

Posta pasta z soczewicy

Każdy pewnie ma grono swoich ulubionych przepisów, które idealnie się sprawdzają, kiedy nie mamy za dużo czasu. Dla mnie właśnie takimi potrawami obiadowymi są makaron w sosie pomidorowo-paprykowym, czy kasza z warzywami z patelni w sosie orzechowym. Z przepisów na śniadania ostatnio króluje dzisiejsza pasta. Wrzucam większość składników do garnka i gotuję wieczorem, a rano całość blenduję, lekko doprawiam i mam już coś, czym mogę posmarować kanapki. Jest bardzo prosta w przygotowaniu, a przy okazji ma świetną konsystencję i super smak :)

Składniki:

  • pół szklanki czerwonej soczewicy
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 5 czubatych łyżek orzechów ziemnych
  • 1 liść laurowy
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • sól

Soczewicę i kaszę jaglaną zalewamy 2 szklankami wody, dorzucamy liść laurowy, ziele angielskie, orzechy, rozgniecione ząbki czosnku i łyżeczkę soli. Całość gotujemy na małym ogniu, pod przykryciem, aż kasza i soczewica ugotują się na miękko, a cała woda zostanie wchłonięta. Wyjmujemy liścia laurowego i ziele angielskie, a całość odstawiamy do ostygnięcia.
Następnie przekładamy masę do wysokiego naczynia i blendujemy na gładko z dodatkiem kuminu i oliwy. Na koniec doprawiamy pastę solą i sokiem z cytryny.

Posta pasta z soczewicy

Posta pasta z soczewicy

Smacznego!

Diana

2 myśli o “Bajecznie prosta pasta z soczewicy

Dodaj komentarz