Potrawka z jarmużem

Dzisiaj bardzo świeży przepis. Przez cały dzień miałam ochotę na coś smażonego, więc pomyślałam, że aromatyczne warzywa a’la chińszczyzna będą idealne. Wykorzystałam warzywa, które aktualnie miałam w domu, czyli białą kapustę, marchewkę i jarmuż. Danie wyszło przepyszne i bardzo rozgrzewające. Po obiedzie już dawno zostało wspomnienie, jedynie sterta naczyń w zlewie czeka na swoją kolej :) Jeśli lubicie jarmuż, lub jeszcze się do niego nie przekonaliście, to na prawdę warto wypróbować tą propozycję :)

Składniki:

  • 400g kapusty białej
  • 2 marchewki
  •  100g jarmużu
  •  1 łyżka soku z cytryny i skórka z całej cytryny
  •  1 łyżeczka czubata słodkiej papryki (+ ew chilli)
  •  1/3 łyżeczki kardamonu
  •  1/2 łyżeczki przyprawy 5 smaków
  •  2 łyżki jasnego sosu sojowego, albo 1 ciemnego
  •  1 łyżka pestek dyni
  •  sól, pieprz

Olej rozgrzewamy na woku i smażymy drobno pokrojoną kapustę (najlepiej w paski). W międzyczasie obieramy i kroimy w słupki marchewkę i dorzucamy ją do woka. Na tym etapie dodajemy przyprawy – paprykę, kardamon, przyprawę do dań chińskich i sos sojowy. Po ok 15 minutach smażenia, kiedy kapusta i marchewka zmiękną, dodajemy pokrojony jarmuż i posiekaną skórkę cytryny. Całość trzymamy jeszcze na ogniu ok 2-3 minut. Na koniec dodajemy sok z cytryny, posypujemy pestkami dyni i doprawiamy danie solą i pieprzem.
Warzywa z woka idealnie pasują do ryżu :)

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz