Placki warzywne na mące kukurydzianej


Osatnio trochę mi spadła częstotliwość publikowania postów, ale właśnie przede mną ostatni, chyba najgorszy egzamin, co wiąże się z dużym stresem i brakiem czasu.
W każdym razie, jak pisałam kilka tygodni wcześniej na fb, pojechałam do Amsterdamu, gdzie uczestniczyłam w targach jedzenia wegańskiego – Viva las Vega’s. Było nieziemsko- pozazdrościłam Holendrom chyba wszystkiego- od dostępności wszelakich wyrobów wegetariańskich i wegańskich, do niesamowitego asortymentu składników orientalnych. Ale więcej o tym poczytacie w odrębnym poście, w którym przygotuję wam relację z mojego pobytu w Holandii- oczywiście skupiając się głównie wokół jedzenia :)
Dzisiaj zamieszczam przepis na świetne, bardzo aromatyczne placki warzywne. Są dużą modyfikacją placków ziemniaczanych, a do tego są bezglutenowe :)

Składniki na placki:

  •  3 marchewki
  •  1 kalarepa
  • 4 ziemniaki
  •  1 duża cebula
  •  1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  •  1 czubata łyżeczka garam masali
  •  sól, pieprz, ew. szczypta chilli
  •  oliwa z oliwek

Wszystkie warzywa myjemy i obieramy. Następnie marchewki, kalarepę i ziemniaki ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulę tniemy w średnią kostkę i wstępnie podsmażamy na patelni, aż zacznie pachnieć. Następnie przerzucamy starte warzywa i cebulę do jednej miski, dodajemy tam także mleko, mąkę kukurydzianą i przyprawy, wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni z rozgrzaną oliwą smażymy placki (nie mogą być za grube- max. 1,5cm grubości) tak, aby każda strona była ładnie zarumieniona.
Podajemy ze śmietanką sojową, albo jakimkolwiek innym, aksamitnym sosem :).

Diana

5 myśli o “Placki warzywne na mące kukurydzianej

Dodaj komentarz