Pierogi z soczewicą i orzechami

Dzisiaj krótko i na temat. Koniecznie musicie się skusić na dzisiejsze pierogi. Wymiatają. Mają niesamowity farsz – bardzo aromatyczny, sycący, z dodatkiem chrupiących orzechów i przepysznego wędzonego tofu. Nawet ciasto po raz pierwszy też mi wyszło idealne. Delikatne, sprężyste i idealnie klejące. Z całą pewnością jest to jeden z moich lepszych przepisów :)

Składniki na farsz:

  • 1/2 szklanki zielonej soczewicy
  •  200g ziemniaków
  •  1 duża cebula
  •  1/2 szklanki orzechów włoskich
  •  garść suszonych grzybów
  •  3 ząbki czosnku
  •  4 łyżki oliwy
  •  100g tofu wędzonego
  •  sól, pieprz
Składniki na ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  •  szklanka gorącej wody
  •  2 łyżki oleju
  •  4 łyżki mleka sojowego
  •  łyżeczka soli

Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinę. Obrane ziemniaki i soczewicę gotujemy do miękkości. W międzyczasie drobno pokrojoną cebulę smażymy na oliwie, a kiedy się zeszkli na patelnię dodajemy na kolejne 2-3 minuty przeciśnięty przez praskę czosnek, namoczone, posiekane grzyby i pokrojone orzechy. Do miski przekładamy ugotowane ziemniaki, które tłuczemy na puree. Następnie łączymy je z odsączoną soczewicą, usmażoną cebulą z orzechami i grzybami oraz startym na tarce z drobnymi oczkami tofu. Czekamy, aż farsz lekko ostygnie i na koniec przyprawiamy go solą i pieprzem.
Mąkę łączymy z gorącą wodą, mlekiem sojowym, olejem i solą. Ciasto wyrabiamy przez ok. 5 minut, aż będzie gładkie, jednolite i plastyczne. Jeśli jest za twarde należy dodać kolejną łyżkę mleka sojowego. Gotowe ciasto wałkujemy na placki o grubości ok. 2mm i następnie wykrawamy z niego kółka. Farsz nakładamy łyżeczką i w rękach sklejamy brzegi ciasta formując pierogi.
Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wody, czekamy aż wypłyną na powierzchnię i gotujemy je jeszcze około 2 minuty. Pierogi odcedzamy cedzakiem i przekładamy na talerz.

Smacznego!

Diana

13 myśli o “Pierogi z soczewicą i orzechami

  1. Marta mówi:

    Zrobiłyśmy z babcią na święta 200 pierogów z tego przepisu – wyszły przepyszne! Proporcje farszu robiłam na oko, ale wyszedł idealny! Dzięki za taki super przepis, uwielbiam pierogi ❤

    • Diana mówi:

      Super :) Mi też strasznie smakują- jak robiłam je kolejny raz dodałam jeszcze trochę posiekanej żurawiny- BOMBA ;). A sama też mało kiedy trzymam się gramówek przepisów. Gotowanie na oko jest super :)

  2. ASIA mówi:

    Diano, dziś wypróbowałam Twój przepis,ale bez dodatku tofu, bo go nie miałam. Suszone grzyby i orzechy nadaly pyszny smak i aromat. Do ciasta dodalam otręby owsiane :) Nie jestem wegetarianka, ale już kolejny raz inspiruje się Twoimi przepisami. Dziękuję, Asia.

  3. cykada mówi:

    Chciałabym zrobić, a nie mam wszystkich składników, więc chyba będę zmuszona zamienić tofu wędzone na naturalne a soczewicę zieloną na brązową, do tego z powodu uczulenia na grzyby bez grzybów… Jest sens wprowadzać takie modyfikacje czy będzie jednak niesmacznie? :)

    • Diana mówi:

      Jasne, że tak :) Ja praktycznie zawsze jak znajduję ciekawy przepis, wolę dostosować go do tego, co mam pod ręką. Skup się w takim razie na dobrym wysmażeniu cebuli i czosnku. Jeśli masz, możesz dodać wędzoną paprykę :)

Dodaj komentarz