Pieczone jabłka z powidłami z rabarbaru

Historia dzisiejszego deseru jest bardzo prosta, a jej schemat często się powtarza :) Siedziałam sobie kiedyś w kuchni i towarzysko piłam herbatę, kiedy zostało rzucone magiczne zdanie „hmm… zjadłbym pieczone jabłko”. Więc rozejrzałam się dokoła, przekalkulowałam co mam, a czego nie mam … i za pół godziny jedliśmy już sobie spokojnie upieczone jabłka z ukręconymi na szybko powidłami rabarbarowymi :) Sezon na rabarbar już się powoli kończy, ale nadal można go gdzieniegdzie dostać, więc wrzucam przepis na ten szybki i pyszny deser, i mam nadzieję, że w ramach pożegnania z kwaśnymi gałązkami, wykorzystacie moją propozycję :)

Składniki:

  • 3 jabłka
  • 5 łodyg rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 3 łyżki mąki
  • 1 łyżka otrąb
  • 2 łyżki oleju

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. W tym czasie myjemy jabłka, odcinamy im górną część z szypułką, żeby powstała taka „czapeczka”, a dolną część jabłka drążymy nożem, albo ostrą łyżką. Rabarbar myjemy, obieramy, tniemy na kawałki, wrzucamy do garnka razem z wodą i 2 łyżkami cukru i dusimy pod przykryciem ok 15 minut.
W osobnej misce robimy posypkę- łączymy mąkę, otręby, 2 łyżki cukru (warto użyć cukru waniliowego) i olej, całość ugniatamy i rozdrabniamy ciasto w rękach, żeby powstały małe cząstki.
Kiedy rabarbar zmięknie i się rozpadnie, dodajemy mąkę i jeszcze chwilę podgotowujemy, żeby go zagęścić i uzyskać konsystencję powideł. Następnie należy go przełożyć łyżką do wydrążonych jabłek. Górne części jabłek układamy szypułką do blaszki i nakładamy na nie ciasto na kruszonkę, starając się go za bardzo nie zbić. Kruszonki nie należy wykładać na rabarbar i od razu przykrywać pozostałą częścią jabłka, bo się nie spiecze i będzie miękka :).
Jabłka pieczemy ok 20-25 minut. Po tym czasie składamy jabłka w jedną całość i podajemy do schrupania :)

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz