Pieczone burgery z buraka

Ostatnio w mojej kuchni króluje burak. Ale co się dziwić, skoro mamy początek lutego i wybór warzyw w sklepach, delikatnie mówiąc, nie zachwyca? Dzisiaj mam dla Was propozycję na obiad albo lunch: pieczone burgery z buraków, batata i strączków. Jak zwykle też zachęcam do modyfikacji ;) Jeśli nie macie batata – użyjcie marchewki, jeśli nie macie fasoli – użyjcie cieciorki. Jeśli nie chce Wam się przyprawiać, możecie śmiało użyć gotowej mieszanki w stylu „przyprawa do kurczaka”. Pomimo tych wszystkich zmian i tak wyjdą pyszne i zdrowe ;)

 Składniki na ok 12 dużych kotletów:

  • 2 szklanki fasoli lub ciecierzycy
  • 2 średnie buraki
  • 1 batat
  • 5 łyżek nasion lub orzechów (ja użyłam słonecznika)
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka kuminu mielonego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka mielonego siemienia lnianego
  • 2 łyżki mąki (ja użyłam kokosowej, ale zwykła, pszenna też oczywiście będzie ok)
  • 2 łyżki wody

Proponowane dodatki do burgera:

  • sos musztardowy/ musztardowo-miodowy
  • sos orzechowy (1 łyżka masła orzechowego+ 1/2 szklanki wody-> wymieszać, zagotować, ostudzić)
  • rukola/roszponka
  • plastry pomarańczy
  • piórka cebuli
  • surowy zielony ogórek

 


Sposób przygotowania


 

  1. Fasolę blendujemy na pastę. Warto nie mielić jej zbyt dokładnie i zostawić trochę grudek.
  2. Surowe buraki i bataty trzemy na tarce na najdrobniejszych oczkach.
  3. Starte warzywa i pastę z fasoli przekładamy do sporej miski, dodajemy pozostałe składniki: przyprawy, masło orzechowe, nasiona, siemię lniane, mąkę i wodę. Na końcu doprawiamy solą i ewentualnie chili.
  4. Całość mieszamy (najlepiej w rękawicach). Nabieramy czubatą łyżką masy i w rękach formujemy burgery.
  5. Wykładamy kotlety na papierze do pieczenia.
  6. Burgery pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

Smacznego!

Diana

Jedna myśl o “Pieczone burgery z buraka

Dodaj komentarz