Pieczeń z grochu i orzechów

Pieczeń z grochu i orzechów

Od kiedy przeszłam na weganizm, przygotowywanie pieczeni na śniadanie wielkanocne stało się moją małą tradycją. Co roku z mamą kombinujemy z czego najfajniej ją upiec podczas tych świąt. Zazwyczaj stawiamy na czerwoną soczewicę :)
Jakiś tydzień temu zaczęłam się zastanawiać co przygotować w tym roku. Zajrzałam do swojego koszyczka ze strączkami. W środku leżało pół paczki soczewicy, jedna cieciorki i aż 4 grochu. Stwierdziłam: okej, widać które strączki zaniedbujesz, trzeba coś z tym zrobić.
Od razu zaczęłam kombinować. W głowie już sobie wyobrażałam pasztet z masą orzechów, pachnący chrzanem, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem. I dokładnie tak wyszło :)

Składniki :

  • 0,5 kg suchego grochu
  •  2 cebule
  •  4 łyżki oleju rzepakowego
  •  2 ząbki czosnku
  •  1 czubata łyżeczka majeranku
  •  0,5 łyżeczki mielonego kminku
  • 2 czubate łyżeczki chrzanu
  • 1 łyżeczka musztardy
  •  100 g namoczonych rodzynek
  •  100 g orzechów włoskich
  •  4 łyżki nasion słonecznika
  •  3/4 szklanki kaszy manny
  •  5 liści laurowych
  •  sól, pieprz

Groch moczymy przez noc. Rano odlewamy wodę, płuczemy kilka razy i gotujemy do miękkości.
*Takie postępowanie sprawi, że groch będzie bardziej łatwostrawny i nie będziemy mieli słynnych grochowych rewolucji.
Ugotowany groch dobrze odcedzamy i przekładamy do sporej miski.
Cebule kroimy drobno i smażymy na małym ogniu ok 8-10 minut, często mieszając. W ostatniej minucie smażenia dorzucamy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek, mielony kminek i majeranek. Smażymy chwilę do uzyskania intensywnego aromatu. Następnie całość przesypujemy do grochu i blendujemy krótko do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji.
Do masy dosypujemy resztę przypraw, namoczone i odcedzone rodzynki, posiekane drobno orzechy włoskie, słonecznik, suchą kaszę mannę oraz sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do blaszki (keksówki) wysłanej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy liście laurowe.
Wierzch formy przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na godzinę. Po tym czasie ściągamy folię aluminiową i pieczemy kolejne 10-20 minut to ładnego zarumienienia skórki.
Po upieczeniu dajemy odsapnąć pasztetowi ok 20 minut. Następnie pozostało już tylko pokroić go w plastry i podawać w towarzystwie chrzanu i szczypiorku :)

IMG_9777

IMG_9785

Smacznego!

Diana

Jedna myśl o “Pieczeń z grochu i orzechów

Dodaj komentarz