Pieczeń grzybowa z sosem żurawinowym

Pieczeń grzybowa z sosem żurawinowym

Dzisiaj pierwszy przepis Świąteczny! Zaczynamy od cyklu „Roślinna Wigilia- zostaw karpia w świętym spokoju” :) Przez kolejne 5 dni, codziennie będę się z Wami dzieliła swoimi ulubionymi przepisami na pyszne, wytrawne dania świąteczne. Kolejny cykl będzie z pięcioma Wigilijnymi łakociami :)
Na świątecznym stole nigdy nie może zabraknąć pieczeni. Moja propozycja, to pasztet z grzybów leśnych, zielonej soczewicy i orzechów włoskich, podany z sosem żurawinowym. Bardziej świątecznie się chyba nie da :)

Składniki na pieczeń:

  • 25 g suszonych grzybów
  • 100g kaszy jaglanej
  • 2 szklanki ugotowanej zielonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 50g orzechów włoskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz

Składniki na sos żurawinowy:

  • 1 szklanka świeżej lub mrożonej żurawiny
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/3 szklanki białego wina (opcjonalnie)
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1/2 cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki agaru (opcjonalnie)


Grzyby przesypujemy do głębokiej miseczki, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy na noc.
Kaszę przelewamy na sitku najpierw zimną wodą, a następnie wrzątkiem. Kaszę jaglaną gotujemy na sypko pod przykryciem w proporcji : 1 porcja kaszy na 2 porcje wrzątku (najlepiej odmierzyć własnym kubkiem).
Grzyby odsączamy i siekamy. Grzybową wodę zlewamy do osobnego kubka, jeszcze nam się przyda. Cebule obieramy, drobno kroimy i smażymy na oleju do zeszklenia. Następnie na patelnię dorzucamy grzyby, orzechy, majeranek, przeciśnięty przez praskę czosnek i dolewamy sos sojowy. Całość smażymy jeszcze ok 5 minut.
Zawartość patelni przerzucamy do sporej miski, razem z ugotowaną kaszą jaglaną i zieloną soczewicą. Doprawiamy papryką wędzoną, solą i pieprzem, jeśli jest taka potrzeba, zagęszczamy bułką tartą.
Masę na pieczeń najlepiej jest jeszcze rozdrobnić. Idealna byłaby maszynka do mielenia mięsa, ale jeśli takiej nie macie, możecie użyć końcówki rozdrabniającej blendera (ta, gdzie w sporym pojemniczku macie wyciągane ostrze). Masa będzie najlepsza, jeśli tylko lekko ją poszatkujecie, a nie zblendujecie na gładko- dobrze, żeby zachowała jakąś strukturę.
Gotową masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, przez 30-40 minut.

Żurawinę płuczemy, wrzucamy do garnka, zalewamy sokiem pomarańczowym, winem, octem i dorzucamy obraną i pokrojoną na kilka kawałków cytrynę. Całość zagotowujemy pod przykryciem. Pokrywka jest niezbędna, bo podczas podgrzewania, kulki żurawiny będą pękać, rozbryzgując wszędzie dookoła pomarańczowe wnętrze ( ten fakt potwierdzam- za często uchylałam pokrywkę i potem musiałam pozmywać praktycznie całą kuchenkę). Kiedy pękną wszystkie kulki, odkrywamy garnek, zmniejszamy gaz, dodajemy cukier i sól i czekamy, aż sos zgęstnieje. Jeśli nie chcecie zbyt długo odparowywać sosu, można po prostu dodać agaru.

Sos wylewamy na wyjętą z piekarnika pieczeń, czekamy chwilę, aż stężeje i podajemy na ciepło :)

Pieczeń grzybowa z sosem żurawinowym

Pieczeń grzybowa z sosem żurawinowym

Pieczeń grzybowa z sosem żurawinowym

Smacznego!

Diana

5 myśli o “Pieczeń grzybowa z sosem żurawinowym

  1. Daria mówi:

    świetna pieczeń! zawsze marzy mi się tego typu danie, a sos żurawinowym jest strzałem w dziesiątkę! :) nie pozostaje mi nic innego jak tylko… pichcić i jeść! :D

Dodaj komentarz