Pesto z rzeżuchy II

Przepis na pesto z rzeżuchy był jednym z pierwszych na moim blogu. Kojarzy mi się bardzo miło – z początkami diety roślinnej, Wielkanocą i z domem rodzinnym. Dzisiaj wstawiam wersję zaktualizowaną, ponieważ wiem już na tyle dużo o żywieniu, że raczej mnie wzdryga na myśl o wlaniu do pesto 1/2 szklanki oleju :P

Pesto z rzeżuchy uwielbiam jako dodatek do pysznych kanapek, ale będzie też świetne z makaronem lub jako kontrastowy smak do zupy kremu :) Ja rzeżuchę kojarzę też bardzo mocno z okresem wiosny i świąt Wielkiejnocy , więc zapewne ponownie je przyrządzę właśnie na rodzinne, świąteczne śniadanie. Was oczywiście też do tego zachęcam.

D


Ta pasta jest:


• bez dodatku tłuszczu•

• zdrowa•

• lekko pikantna •

• kremowa •

• bardzo aromatyczna •

D


Składniki


Składniki:
  • 200g rzeżuchy (u mnie 2 pięterka kiełkownicy)
  • 1/2 szklanki słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól

 


Sposób przygotowania


 

  1. Słonecznik wysypujemy na patelnię i prażymy na małym ogniu, aż stanie się lekko brązowy i zacznie przyjemnie pachnieć.
  2. Jeśli chcemy, żeby nasza pasta miała idealnie zielony kolor, obcinamy rzeżuchę przy nasionach i przekładamy do wysokiego pojemnika. Ja wrzuciłam całą z nasionami ;)
  3. Do pojemnika dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku i sok z cytryny. Całość blendujemy ok 1-2 minuty. Następnie dodajemy słonecznik i blendujemy kolejne 3-5 minut, aż pasta stanie się gładka.
  4. Na koniec doprawiamy pesto solą.

 

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz