Pasta z pietruszki i kaszy jaglanej

Zrobiła się nareszcie piękna pogoda, więc korzystam jak mogę i jutro jadę z chłopakiem w góry. Cobyśmy mieli dużo sił na pokonywanie miliona kilometrów, zrobiłam nam dzisiaj pastę do kanapek. Jest pyszna – bardzo mi pasuje w niej to, że jest robiona praktycznie z samych świeżych warzyw: natki pietruszki, pomidora, czerwonej papryki i czosnku. Żeby smarowidło miało fajną konsystencję, dodałam do niego kaszę jaglaną. Osobiście miałam ochotę na kwaśny dodatek do kanapek, więc wybrałam konserwową paprykę, chociaż jakbym miała pod ręką ogórki małosolne, to pewnie jeszcze dodatkowo wkroiłabym je do środka pasty. Ostatnio jestem zboczeńcem małosolnym – potrafię zjeść niecałe pół kilo na raz, zachowując się przy tym, jak nastolatka na czekoladowym głodzie :P Muszę je niedługo przemycić do jakiegoś dania :)

Składniki:

  • 1 pęczek pietruszki (ok 100g)
  • 1 duży pomidor
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Kaszę jaglaną gotujemy w 3/4 szklanki wody. Następnie pomidora i paprykę myjemy, kroimy na kawałki (uprzednio wycinając gniazdo papryki), przekładamy do wysokiego naczynia i zaczynamy blendować razem z kaszą jaglaną i oliwą. Kiedy pasta będzie już zmiksowana, powoli dodajemy umytą i posiekaną pietruszkę oraz czosnek i blendujemy wszystko, aż konsystencja będzie gładka.
Na koniec doprawiamy solą i pieprzem i podajemy najlepiej ze świeżym, chrupkim pieczywem :)

Smacznego!

Diana

14 myśli o “Pasta z pietruszki i kaszy jaglanej

Dodaj komentarz