Pasta z fasoli po polsku, czyli o smaku smażonej cebulki

Pasta z fasoli o smaku smażonej cebulki

Ta pasta z fasoli, nie okłamując, jest chyba jedną z trzech moich ulubionych i najczęściej przygotowywanych smarowideł  w domu . Jest banalna i wymaga 4 podstawowych składników, które zawsze znajdziecie w swojej kuchni. Minimalistycznie, zdrowo, przepysznie. Zachęceni? W takim razie zabierzcie ten przepis do swojej kuchni i zróbcie cebulkową pastę fasolową.

Tę pastę wiele osób nazywa wegetariańskim „smalczykiem”. Ciężko mi się do tego odnieść, bo nigdy, ale to nigdy w swoim życiu nie jadłam prawdziwego smalcu. Dlatego dla mnie jest to po prostu pasta ze strączków, ale nie byle jaka, tylko przepyszna.

Jak na prawdziwą Polkę przystało, uwielbiam nasze swojskie smaki, a ogrom ciepłych potraw rozpoczynam od podsmażenia cebuli. Nie dziw więc, że potrawa właśnie z cebulką, białą fasolą i sporą ilością majeranku tak mi podpasowała. Do tego można ją przygotować ekspresowo, nawet w warunkach, kiedy lodówkę wypełnia głównie światełko.

 


Ta Pasta z fasoli jest:


•  kremowa w konsystencji •

• bardzo aromatyczna •

• super łatwa do przyrządzenia •

• idealna do kanapek i jako dip •

D


Składniki


Składniki:
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (ja użyłam Pięknego Jasia)
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • + opcjonalnie: 1 łyżka sosu sojowego

Sposób przygotowania


 

  1. Olej rozgrzewamy na patelni z powłoką nieprzywierającą (umożliwi Wam to dodanie minimalnej ilości tłuszczu).
  2. Na oleju smażymy posiekaną niedbale cebulę (i tak ją zblendujemy). Warto robić to na średnim ogniu – zależy nam, żeby cebula się idealnie zeszkliła, a nie przypaliła. Warto też na początku dodać szczyptę soli – to pozwoli jej szybciej puścić soki. Cebula jest gotowa, kiedy cała będzie lekko przezroczysta.
  3. Na koniec smażenia, na około minutę dorzucamy suszony majeranek.
  4. Cebulę i odcedzoną fasolę przekładamy do pojemnika, jeśli chcemy dodajemy sos sojowy i sól. Całość blendujemy do idealnie gładkiej konsystencji.

 

Pasta z fasoli o smaku smażonej cebulki

Pasta z fasoli o smaku smażonej cebulki

Pasta z fasoli o smaku smażonej cebulki

Smacznego!
Diana

Jedna myśl o “Pasta z fasoli po polsku, czyli o smaku smażonej cebulki

Dodaj komentarz