Ostry gulasz bakłażanowy

Jeśli lubicie mocne smaki- ostrą papryczkę jalapeno, czosnek, kmin i ziarna kolendry- to to jest na pewno danie dla Was ;)
Raz na jakiś czas mam ochotę zjeść coś baardzo aromatycznego i ostrego. Zazwyczaj wtedy robię chińszczyznę, ale ostatnio mam ciągłego smaka na bakłażany. Mają genialną konsystencję i można je przyrządzać na milion różnych sposobów (myślę, że całkiem niedługo spróbuję zrobić coś na kształt marynowanych plastrów bakłażana a la „prosciutto” ).
Ten gulasz jest połączeniem polskiego sosu myśliwskiego i lekko azjatyckiego dobrania przypraw. Mi niesamowicie przypadł do gustu <3

Składniki na gulasz :

  • 1 bakłażan
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 małe ogórki kiszone
  • 1 cebula poszatkowana na drobną kostkę
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 łyżeczki kminku
  • 1 łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • szczypty płatków jalapeno (mogą też być płatki chilli)
  • sól

Bakłażana obieramy, kroimy na średniej wielkości kostkę, ząbki czosnku obieramy. Bakłażana i czosnek gotujemy na parze przez około 5-10 minut, aż zmiękną. W tym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę, na niej prażymy kminek i mieloną kolendrę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie na patelnię dorzucamy cebulę i smażymy ją z ziołami, aż się zarumieni. Wtedy dolewamy pomidory w puszce, dosypujemy płatki jalapeno i ogórka i dusimy całość przez kolejne 5 minut. Kiedy sos zgęstnieje, dodajemy podgotowanego baklażana i pocięty drobno czosnek. Podsmażamy jeszcze przez kilka chwil, aż smaki się ładnie wymieszają i gotowe :)

Moim zdaniem ten gulasz idealnie pasuje do ciemnego ryżu. Dodatkowo jeszcze podałam całość z podsmażoną na patelni czerwoną fasolą z majerankiem. I wyszedł pyszny obiad ^_^


Miłej niedzieli :)
Diana

0 myśli o “Ostry gulasz bakłażanowy

Dodaj komentarz