Niezawodne bułki do burgerów

Bułki do burgerów

W sumie studiuję dietetykę, ale uwierzcie mi uwielbiam burgery, pizzę, tortillę i falafela :) O słodyczach nie wspominając :P Zawsze powtarzam, że dieta wegańska może być równie tłuściutka i niezdrowa, jak ta tradycyjna. No cóż, czasami można sobie pozwolić :)
Jednak mimo wszystko jak wymienione rzeczy zrobię sama, widzę na bieżąco, co wrzucam do garnka, to nawet burgery chyba przestają być fast foodem. Moje burgery z buraka absolutnie nie należą do kategorii potraw szybkich- przygotowanie i dobre wypieczenie łącznie zajmuje mi dobre 2-3 godziny – tak bardzo mi smakują, że i tak mi to nigdy nie przeszkadzało.

W każdym razie przy robieniu mikroburgerów do przedszkola, musiałam oczywiście sama upiec dostosowane wielkością bułeczki. Bułki okazały się tak dobre, że postanowiłam wkrótce upiec ich pełnowymiarowe odpowiedniki. Powiem Wam tak – mój standardowy proces robienia domowych burgerów wydłuży się o czas pieczenia tych bułek. Są przepyszne, zarumienione, delikatne w środku i przepięknie pachną. Istne mniam

Składniki na 9 dużych bułek:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1/2 szklanki wody
  • sezam albo mak do posypania

Mleko i wodę podgrzewamy w rondelku, żeby były ciepłe (bez doprowadzania do wrzenia; płyn ma być ciepły, nie może parzyć skóry). Mąkę, ciepłe mleko i wodę, cukier, sól, drożdże instant mieszamy w misce najpierw łyżką, następnie wyrabiamy ciasto ręką.
Ciasto wyrabiamy tak długo, aż będzie miało gładką konsystencję i będzie jędrne. Ciasto musi być sprężyste i leciutko klejące- jeśli czujecie, że jest twarde, należy dodać jeszcze trochę mleka i ponownie wyrobić. Jeśli klei się do rąk, należy je podsypywać mąką aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Kulę ciasta zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką, albo oklejamy folią spożywczą. Następnie zostawiamy ciasto do wyrośnięcia. Moim sprawdzonym patentem na niezawodne wyrastanie ciast drożdżowych jest nagrzanie piekarnika do 50 stopni, następnie wyłączenie temperatury i wstawienie ciasta do środka piekarnika (drzwiczki oczywiście zamykamy). Ciasto powinno wyrastać około 40 minut. Następnie ciasto wyrabiamy ponownie i dzielimy na równe 9 części. Z każdego kawałka ciastka kulamy bułeczki. Następnie przykrywamy je ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 30 minut.

Mąkę ziemniaczaną mieszamy z wodą w rondelku, następnie doprowadzamy do wrzenia. Powstałym kisielem smarujemy wyrośnięte bułki ( tak samo, jak rozbełtanym jajkiem) i na sam koniec posypujemy je ziarnem sezamu albo makiem.

Bułki pieczemy w 200 stopniach przez ok 20 minut.

Bułki do burgerówSmacznego!

Diana

3 myśli o “Niezawodne bułki do burgerów

Dodaj komentarz