Wegański jogurt owocowy

Potrzeba matką wynalazku.
Wieczorem, kilka dni temu, zachciało mi się jogurtu na śniadanie. Takiego owocowego, do którego można dodać owoce, albo spałaszować z płatkami i ziarenkami, popijając sokiem owocowym. Widziałam kilka przepisów na jogurty sojowe, ale wszystkie mają po kilka etapów i trwają dłużej, niż te kilka godzin, jakie mi zostały do śniadania ( a ja na prawdę miałam ochotę na ten jogurt ;P). Zajrzałam do lodówki i stwierdziłam, że zaryzykuję i poeksperymentuję :)

Idea była taka, żeby namoczone w wodzie płatki owsiane zblendować z mlekiem, tofu i owocami i zobaczyć, co z tego wyjdzie. Wyszło całkiem nieźle, ale w „jogurcie” wyczuwałam zbyt mocny smak owsa. Postanowiłam zmodyfikować trochę przepis i spróbować namoczyć płatki owsiane w mleku. Efekt wyszedł obłędny :)

Przepis na szklankę jogurtu :

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3/4 szklanki mleka sojowego
  • 1 łyżka tofu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2-3 łyżki musu owocowego (tutaj można dać praktycznie wszystko- dżem, konfitury, owoce świeże, mrożone- do wyboru, do koloru)

Płatki owsiane należy zalać mlekiem (ja użyłam słodkiego mleka sojowego „naturalnego” z Biedronki) i wstawić na noc do lodówki. Rano, do wysokiego naczynia przelewamy płatki w mleku, dodajemy tofu, owoce i sok z cytryny. Upewniając się, że wszyscy domownicy już raczej wstali, blendujemy wszystko, nie żałując czasu, przez co najmniej 5 minut. Na koniec, jeśli użyliście mleka niesłodzonego lub jogurt będzie dla was mało słodki, dodajemy wedle uznania cukru, lub syropu.
Efekt jest na prawdę świetny :) Nie czuć płatków owsianych, jogurt wychodzi gęsty, przepyszny i mega zdrowy. Ja zrobiłam już jogurt malinowy i z suszonych śliwek. Na zdjęciach oczywiście jogurt malinowy, ponieważ śliwkowy, pomimo cudownego smaku, miał kolor brązowy ^_^.



Miłego dnia i pysznego śniadania
Diana :)

14 myśli o “Wegański jogurt owocowy

  1. Anita mówi:

    Wyszedł przepyszny, użyłam mleka migdałowego i banana. Co prawda konsystencja była nieco rzadka (pewnie dałam za dużo banana) i ostatecznie wypiłam go przez słomkę ;) ale smak super. Jutro spróbuję z syropem z granatu.
    Gratuluję bloga i gratuluję mamie. Sama mam kolegę, który przeszedł na weganizm w wieku 46 lat :)

    • Diana mówi:

      Cieszę się, że ci zasmakował. Ja też uwielbiam te jogurty. W sumie, to skoro już mi o nim przypomniałaś, to idę właśnie do kuchni i namoczę płatki na jutrzejsze śniadanie :)

  2. Daria mówi:

    Wychodzi fantastyczny! Dziękuję za przepis- robiłam już 2x :)
    Nie daję tofu, a zamiast musu daję mrożone owoce – pycha!

Dodaj komentarz