Najprostszy sos a’la serowy

 

Dietę roślinną uwielbiam pod każdym względem – za barwną i kolorową kuchnię, za jej prozdrowotne działanie, za różnorodność. Jednak są smaki, do których tęsknię, a które nie są tak proste do uzyskania samymi warzywami. Do nich należy kategoria „kremowo-serowo-ciągnąca”. Próbowałam kilku przepisów na sery wegańskie, ale zazwyczaj ilość egzotycznych składników (i ich cena) mnie stanowczo odstraszała. Na szczęście nastąpił przełom w tym temacie.
A tym momentem był cudny przepis Wegan Nerd na ser z ziemniaka. Spróbowałam i podobnie, jak połowa polskich wegan, zachorowałam na ten patent. Do oryginalnego przepisu miałam tylko jedno zastrzeżenie. Jak zwykle – ilość dodanego tłuszczu. Zmodyfikowałam więc przepis tak, żeby spełniał moje oczekiwania, nie zmieniając przy okazji jego konsystencji i smaku. No i się udało. Mam już swój ulubiony dodatek do kanapek, pizzy, pieczonych ziemniaków. No w sumie do wszystkiego.

D


Ten sos jest:


• lekko ciągnący •

• kremowy •

• gładki •

• aromatyczny •

• (co tu dużo gadać) cudowny •

D


Składniki


Składniki:
  • 1 marchewka
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 0,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego (najlepiej z suszonych pomidorów)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki delikatnej musztardy
  • sól

Sposób przygotowania


 

  1. Marchewkę, ziemniaki, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, przekładamy do rondla, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Mi to zajęło ok. 15 minut.
  2. Warzywa dobrze odcedzamy. Bulion warto odlać do osobnego pojemnika i wykorzystać do innej potrawy lub zupy.
  3. Warzywa razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami przekładamy do wysokiego pojemnika i blendujemy na wysokich obrotach do powstanie idealnie gładkiej konsystencji.
  4. Sos doprawiamy solą do smaku, przekładamy do pojemnika i schładzamy w lodówce min. pół godziny. W tym czas sos przyjemnie zgęstnieje.
  5. Oczywiście, jeśli nie macie ochoty czekać, jedzcie od razu, po prostu będzie bardziej lejący :)
  •  Papryka wędzona i płatki drożdżowe są składnikami zbędnymi, jednak to ich smaki dodają tej potrawie charakteru.

Smacznego!
Diana

2 myśli o “Najprostszy sos a’la serowy

    • Diana mówi:

      Jeśli masz dostęp do sklepów z produktami wegetariańskimi/ ekologicznymi, można ich tam szukać, jednak najłatwiej jest zamówić je przez internet, np. Allegro.

Dodaj komentarz