Najprostszy chlebek bananowy

chlebek bananowy

Szukając w internecie nowych przepisów, jestem wyczulona na 3 sprawy: brak dodanego cukru i tłuszczu, krótką listę składników i potencjalną przepyszność danej potrawy. Widząc na forach internetowych furorę, jaką robi chlebek bananowy erVegan, musiałam go wypróbować i ja. No i oczywiście okazał się być bezbłędny. Dodałam jednak do niego swoje 3 grosze ;)

Po pierwsze z przepisu wyrzuciłam cukier, bo jak dla mnie słodycz 3 bananów jest więcej, niż wystarczająca. Olej zastąpiłam masłem orzechowym, a korzenne przyprawy – kwaśnym smakiem soku cytrynowego. Oczywiście nawet po takich poprawkach uważam, że nadal jest to przepis erVegan. Jednak jest tak dobry, a po moich małych zamianach tak zgodny z tym, co chcę promować na własnym blogu, że postanowiłam go puścić w świat dalej.

Niech ten przepis na pewno dotrze do wszystkich łasuchów tego świata :)

PS. Skład tego ciasta jest tak dobry, że 1/5 takiego bochenka spokojnie może Wam zastąpić porządne śniadanie. Oczywiście nie zapominając dorzucić do niego ze 2 świeże owoce.


Ten chlebek bananowy jest:


• wilgotny •

• sycący •

• aromatyczny •

• ultra prosty w wykonaniu •

D


Składniki


Składniki:
  • 3 bardzo dojrzałe banany + 1 na wierzch
  • 2,5 szklanki płatków owsianych
  • sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka mielonego siemienia lnianego
  • 2 czubate łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania


 

  1. W młynku mielimy płatki owsiane na mączkę. Młynek do kawy wystarczy do tego zadania.
  2. W misce blendujemy 3 obrane banany, masło orzechowe i sok z cytryny.
  3. Wszystkie suche składniki mieszamy i łączymy ze miksowanymi bananami.
  4. Masę przelewamy do keksówki, albo innej małej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Na wierzch ciasta wciskamy banana przekrojonego na pół.
  6. Ciasto pieczemy 25 minut w 200 stopniach.
  7. Ciacho najlepiej smakuje, jak jest jeszcze ciepłe, podane z masłem orzechowym i dżemem z czarnych porzeczek <3

 

chlebek bananowy

chlebek bananowy

Smacznego!
Diana

7 myśli o “Najprostszy chlebek bananowy

  1. justa mówi:

    świetny przepis :) jak długi jest termin przydatności do spożycia takiego chleba? czy należy przechowywać go w lodówce?

  2. Asia mówi:

    wczoraj wieczorem zrobiłam, dziś rano do kawusi idealnie! prosty i smaczny nawet bez dżemu czy masła. następnym razem dodam do masy orzechy pistacjowe ?

Dodaj komentarz