Mazurek wegański

Wegański mazurek

Tak samo, jak zima drogowców, Święta Wielkanocne, pomimo pełnej przewidywalności, regularnie, co roku zaskakują mnie swoim nagłym nadejściem. Snułam ambitne plany o kilku nowych przepisach, wielu rzeczach, które zrobię, jak przyjadę do rodziców, setkach stron książek, które przeczytam, odhaczając w końcu listę pozycji do przeczytania i tych kilometrach rodzinnych spacerów. Tymczasem za oknem niebo zasnuło się białymi, deszczowymi chmurami, czas ucieka, jak szalony, a ja zorientowałam się, że śniadanie wielkanocne już jutro (szok!) i najprawdopodobniej nie zdążę zrobić połowy tych rzeczy. Dlatego uparłam się, że opublikuję jeszcze dzisiaj przepis na szybkiego i zdrowego mazurka. Może pomogę komuś, kto tak, jak ja, w Wielkanoc robi wszystko na ostatnią chwilę.

 

Można spokojnie powiedzieć, że przepis na tego mazurka dojrzewał tyle, co dobre beaujolais. Ponad rok temu zrobiłam kilka porcji tego ciasta, myśląc o publikacji właśnie przed Wielkanocą ’17. I co? No i jak zwykle nie zdążyłam tego zrobić, więc w tym roku, nawet jeśli na ostatnią chwilę, uparłam się w końcu podzielić tą recepturą. Bo mówi się, że lepiej późno niż później i w tym wypadku podpisuję się pod tym zdaniem nogą i ręką,  bo ten przepis wyszedł mi wyjątkowo smacznie. Jest prosty, wykorzystujący podstawowe produkty i przepisy kuchni roślinnej. Do tego, jako dietetyk, jestem szczególnie z niego zadowolona – o takich deserów nie ma co się wstydzić. Same dobre i zdrowe rzeczy. Nic, tylko gotować :)

 


ten mazurek wegański jest:


• prosty do przyrządzenia •

• zrobiony ze zdrowych składników •

• bez dodatku lanego tłuszczu •

• fajny nawet poza okresem świąt jako tarta •

D


Składniki


Składniki na spód:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1 szklanka daktyli
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1/4 łyżeczki soli
Składniki na krem jaglany:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
  • 2 i 1/2 szklanki mleka sojowego waniliowego
Składniki na krem kakaowy:
  • 1 szklanka fasoli białej
  • 1/2 banana
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu/słodu/ksylitolu
  • 2 łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki soli
 s

Sposób przygotowania


  1. Daktyle namoczyć przez godzinę we wrzątku, a następnie odsączyć.
  2. Płatki owsiane sprażyć na patelni z wiórkami kokosowymi do zarumienionego koloru i zblenodwać na gęstą, klejącą masą z daktylami i solą.
  3. Masą wyłożyć równomiernie małą blaszkę lub naczynie o wysokich bokach (o wymiarach mniej więcej 20 x 15cm). Całość włożyć do lodówki.
  4. W międzyczasie należy ugotować kaszę jaglaną w mleku waniliowym (na małym ogniu). Masę następnie zblendować do idealnie gładkiej konsystencji. Powstałym budyniem zalać spód mazurka. Odłożyć do lodówki na godzinę. Można zostawić kilka łyżek masy do późniejszego udekorowania (jak na zdjęciach).
  5. Krem kakaowy zblendować z fasoli, banana, kakao, mleka kokosowego, soli i słodziwa. Następnie wyłożyć jako ostatnią warstwę na stężony krem jaglany.
  6. Cały mazuek odstawić na ostatnie pół godziny do lodówki.
  7. Jeść ze smakiem. Do tych smaków bardzo pasują jagody i borówki, którymi można ozdobić ciasto.

 

Wegański mazurek

Wegański mazurek

Wegański mazurek

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz