Makaron z pesto z rukoli


Kiedy nie mam czasu albo po prostu nie chce mi się gotować, zazwyczaj robię makarony. Są szybkie, lekkie, dodatki można sobie dowolnie wybierać spośród masy różnych składników (orzechów, ziół, warzyw, owoców), lub po prostu tego, co ma się w lodówce :).
Kupiłam ostatnio rukolę i zamierzałam z niej zrobić surówkę do pizzy, ale w rozrachunku ostatecznym stwierdziłam, że zrobię z niej szybkie pesto do makaronu- idealny posiłek na gorące dni :).
Taki makaron będzie najlepiej smakował z soczystymi warzywami, np. pomidorami koktajlowymi albo -mój wybór- z ostrymi papryczkami. Same pyszności. Do tego w pięknych kolorach :).

Składniki na pesto:

  • 125g rukoli
  • 5 łyżek ziaren słonecznika
  • 1/5 szklanki oleju rzepakowego
  • kilka kropel octu
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Dodatkowo do podania:

  • makaron razowy durum
  • marynowane ostre papryczki

Połowę ziaren słonecznika wysypujemy na patelnię i prażymy na małym ogniu, aż słonecznik będzie zarumieniony i zacznie ładnie pachnieć. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski razem z przestudzonymi prażonymi i surowymi ziarnami słonecznika, czosnkiem i octem. Zaczynamy wszystko blendować, stopniowo dodając olej. Kiedy konsystencja pesto będzie przypominała gęstą śmietanę, przestajemy dodawać olej, pastę doprawiamy i jeszcze raz, na sam koniec, blendujemy.
Pesto podajemy z razowym makaronem. To danie najlepiej smakuje z pokrojonymi marynowanymi papryczkami- ja użyłam papryczki piri-piri.

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz