Lody kokosowo-czekoladowe


Latem jakoś zawsze mi się bardziej chce robić słodkości (pewnie przez to, że mam w domu 2 osoby, które zawsze uwielbiam częstować wszystkim, co zgotuję ^^). Zazwyczaj wygląda to tak: leżę sobie na plaży, dookoła jest pięknie- błękitne niebo, woda, słońce, które miło grzeje skórę. Natomiast w mojej głowie zaczynam myśleć o jedzeniu. „Hmmm. Rodzice wrócą dzisiaj jakoś po południu do domu, może zrobię obiad. Mam w domu cukinię i kalafiora. Jakby je tu dobrze spożytkować? … A może zrobię tartę z porzeczkami? Nieee, upiekę lava cake z polewą porzeczkową. Nie, nie, nie. OBIAD, mam zrobić obiad. Co by tu przygotować na obiad? … A więc postanowione! Zrobię lody kokosowe!”.
Więc postanowiłam nie walczyć ze sobą. Trudno, może w pewnym momencie zaczną przeważać przepisy na różne słodkości. Mam nadzieję, że nie macie nic przeciwko :>.
A teraz o tych lodach. Są meega proste, a tak dobre, że „Aaach!”. Nie robię ich w maszynce do lodów, nie miksuję ich też po zrobieniu (chyba że zostałyby dłużej w zamrażalce- na szczęście to się nigdy nie zdarzyło ^^). Musicie je zrobić. Serio. Musicie :)
Za to sposób podania zapożyczyłam od znajomego, który opowiadał o deserze złożonym z owoców, kruszonych ciasteczek i bitej śmietany kokosowej akurat w momencie, kiedy byłam chyba na największym w życiu głodzie na słodycze. Podchodziło to już pod znęcanie psychiczne :P. W każdym razie, teraz sobie odbiję :).

Składniki na lody:

  • 1 puszka mleka kokosowego (przetrzymanego w lodówce co najmniej kilka godzin)
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 paski gorzkiej czekolady

Dodatkowo do podania:

  • pokruszone ciastka wegańskie (można dodać łyżkę kakao)
  • świeże lub zmrożone czarne porzeczki

Puszkę z mlekiem otwieramy i przekładamy całą „śmietankę” i wodę kokosową do miski, dosypujemy cukier puder i miksujemy całość przez ok 5 min. Kiedy masa będzie gładka i napowietrzona dodajemy wiórki kokosowe i startą na tarce czekoladę. Masę kokosową mieszamy i przekładamy do plastikowego pojemnika i wkładamy na ok 1h do lodówki.
Po godzinie wyjmujemy lody, mieszamy je łyżką, żeby nabrały jednakowej konsystencji.
Porzeczki przekładamy do wysokich szklanek, następnie nakładamy łyżką lody. Na koniec posypujemy je skruszonymi ciasteczkami i podajemy :). Taki deser podbije każde serce i podniebienie ^^

Diana

0 myśli o “Lody kokosowo-czekoladowe

Dodaj komentarz