Lemoniada z hibiskusa – zdrowa alternatywa dla napojów

lemoniada z hibikusa

O lemoniadzie z hibiskusa przeczytałam w „Jak nie umrzeć przedwcześnie” – absolutnie niesamowitej książce o żywieniu, którą ostatnio recenzowałam. Pięć minut, po przeczytaniu jej receptury, byłam już dawno w kuchni i mieszałam wszystkie niezbędne składniki. Od tego czasu przygotowuję ją regularnie. Pokochałam jej smak, jak i świadomość, że przy okazji wypełniam organizm masą antyoksydantów i pomagam wymiatać wszelkie stany zapalne.

Wiem, że taki napój może dziwnie brzmieć. W sumie czy nie będzie smakować jak chłodna herbata? No i coś, co jest tak zdrowe często wydaje się nam, że nie ma prawa smakować zbyt dobrze. Pewnie tutaj muszę trochę koloryzować, co? Ta zdrowotność musi być kosztem czegoś. Najpewniej smaku ;)

No właśnie nie. Lemoniada z hibiskusa jest przepyszna. Nie jest gazowana (o ile nie użyjecie do niej wody gazowanej), ale jest naturalnie mocno kwaskowa, intensywna w smaku i leciutko cierpka. Jest idealnym napojem orzeźwiającym. Nawet w te chłodne, zimowe dni.

Tak bardzo ją pokochałam, że jest to już mój ulubiony napój po długim dniu pracy w gabinecie. Całe szczęście, że bezkarnie można pić nie tylko wodę, ale też takie napoje.

 a


Lemoniada z hibiskusa jest:


•  banalnie prosty w przyrządzeniu •

•  wypakowany antyoksydantami •

• idealną alternatywą słodkich napojów •

• kwaskowaty i wyrazisty w smaku •

• zupełnie nie smakujący jak zimna herbata ;) •

D


Składniki


Składniki:
  • 1 litr wody (butelkowana, z kranu, z filtra – jaką chcecie)
  • 3 łyżeczki suszonych liści hibiskusa ( jeśli nie macie czystego hibiskusa, można użyć 3 saszetek herbaty owocowe, w której jest ok 80% hibiskusa, np. taniej herbaty malinowej)
  • słodziwo odpowiadające 3 łyżeczkom cukru ( ja proponuję stewię albo erytrytol, ale syrop roślinny lub miód też się nadają)
  • ewentualny dodatek smakowy (1 łyżeczka skórki z cytryny lub pomarańczy/ 4 goździki)

Sposób przygotowania


 

  1. Do słoika wlewamy chłodną wodę i dodajemy wszystkie składniki.
  2. Zamknięty słoik wsadzamy do lodówki na ok. 8 godzin. Ja po prostu wkładam go na całą noc.
  3. Po tym czasie napar przelewamy przez sitko. Gotową lemoniadę podajemy schłodzoną.
  4. Jeśli chcecie ją pić regularnie, w dużych ilościach (ponad 1 słoik na osobę), warto ją pić przez słomkę, żeby chronić zęby przed kwaśnym odczynem.

lemoniada z hibiskusa

lemoniada z hibiskusa

Smacznego!
Diana

Dodaj komentarz