Lemoniada rabarbarowa

Zrobienie orzeźwiającego deseru latem to nic trudnego. Jedyne, czego potrzebujecie, to rabarbar, woda, lód i coś do posłodzenia.
Pomysł może nie jest super oryginalny, ale wydaje mi się, że mało osób zdaje sobie sprawę jak szybko i bezproblemowo można zrobić dobry, orzeźwiający napój latem. Nie potrzebujemy miliona cytryn, ręcznego wyciskania soku, ani sypanego białego cukru.

Trzeba jednak pamiętać, że jeśli nie słodzicie takich napojów słodzikiem (stewia/ksylitol), proponowałabym przygotować ograniczoną ilość takiego deseru, bo jednak zawiera trochę cukru. W małych ilościach i okazjonalnie, to nic złego, ale jednak warto mieć to na uwadze.

D


Ta lemoniada jest:


• prosta w wykonaniu •

• orzeźwiająca •

• kwaskowa •

• intensywnie rabarbarowa •

D


Składniki


Składniki:
  • 1l wody (najlepiej wysokozmineralizowanej)
  • 1 duża łodyga rabarbaru (ok. 200g)
  • 1 łyżka słodziwa (syrop z agawy/miód)
  • opcjonalnie: gałązka natki pietruszki

Sposób przygotowania


 

  1. Rabarbar obieramy ze skórki (odcinamy końcówkę łodygi, zahaczamy nożem odstające skórki i ściągamy wzdłuż rabarbaru, jak wstążki), następnie kroimy w mniejsze kawałki.
  2. Rabarbar, wodę, słód i natkę pietruszki przekładamy do blendera i całość miksujemy około 1-2 minuty.
  3. Sok przelewamy przez gęste sitko, dociskając pozostałe skórki łyżką, żeby wycisnąć jak najwięcej soku. Na sitku powinno nam pozostać coś w stylu rabarbarowego moheru ;)
  4. Lemoniadę podajemy z lodem i rozkoszujemy się smakiem w gorący, letni dzień.

 

Smacznego!
Diana

4 myśli o “Lemoniada rabarbarowa

  1. maria mówi:

    Mam pytanie, nie do końca nawiązujące do postu, ale to nieważne. Prawidłowo zbilansowana dieta wegańska powinna zawierać pieczywo, makarony, ale przecież do produkcji makaronów używa się jajek, tak samo z innymi wypiekami, jak to z tym jest czy na rynki sa jakieś specjalne makarony czy weganie nie zwracaja na to uwagi? Bo weganie raczej nie jedza jajek, od niedawna rozwazam przejscie na taka diete i chcialabym rozwiac swoje watpliwosci, pozdrawiam.

    • Patrycja Lempek mówi:

      99% makaronów nie ma jajek- fusili, spaghetti, penne i inne. wystarczy czytać skład- mąka durum (semolina) i woda, to wszystko

Dodaj komentarz