Krem z buraków z fistaszkową śmietanką

Każdy, kto trochę gotuje i lubi eksperymentować trafia prędzej czy później na swoje ulubione nietypowe połączenia, czyli dwa smaki, które na pierwszy rzut oka nie muszą do siebie pasować, a po spróbowaniu stają się idealną parą. Może dla niektórych nie będzie w tym nic odkrywczego, ale moimi cudownymi połączeniami są np. sól+czekolada, burak+mleko kokosowe, imbir+kardamon, mięta+arbuz. Jakiś czas temu doszła do tego nowa para: burak+fistaszki. O mamo, cóż to za piękne połączenie :)
Dlatego dzisiaj oddaję w Wasze ręce przepis na krem z buraków z delikatną śmietanką fistaszkową. Musicie spróbować. Serio, serio :)

Składniki na zupę:

  • 3 buraki
  •  2 korzenie pietruszki
  •  2 ziemniaki
  •  2 marchewki
  •  5 szt ziela angielskiego
  •  3 liście laurowe
  •  1 łyżka octu
  •  sól, pieprz
Składniki na śmietankę:
  • 0,5 szkl orzechów ziemnych
  • 1 szkl wody
  • 1 łyżka oleju
  •  sól

Buraki, pietruszki, marchewki i ziemniaki myjemy, obieramy, kroimy na kawałki i przekładamy do garnka razem z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Dolewamy wodę do momentu aż przykryje warzywa i całość gotujemy pod przykryciem ok 30 minut. Kiedy buraki puszczą kolor, czyli po ok 15 minutach, dodajemy do zupy ocet, żeby utrzymać bordową barwę. Po ugotowaniu, czekamy aż zupa ostygnie i następnie miksujemy ją na gładki krem i doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Orzeszki ziemne zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie zlewamy pozostałą wodę, przekładamy je do wysokiego naczynia i miksujemy z połową szklanki wody i łyżką oleju. Kiedy masa orzechowa będzie gładka, dolewamy do niej kolejne pół szklanki wody, mieszamy i przelewamy do rondla. Doprowadzamy ją do wrzenia i przestajemy gotować w momencie, kiedy będzie gęstości śmietany. Na koniec przyprawiamy ją solą i szczyptą cukru.

Smacznego!

Diana

11 myśli o “Krem z buraków z fistaszkową śmietanką

Dodaj komentarz