Krem orzechowy

Prostszego przepisu chyba jeszcze nigdy nie zamieściłam :)
Zaczęło się od tego, że postanowiłam zrobić w końcu sama masło orzechowe. I faktycznie- mega prosta sprawa (odkryłam przy okazji, że orzechy typu light zupełnie się do tego nie nadają- po zblendowaniu powstało mi coś w stylu budyniu orzechowego). Z czasem co raz więcej eksperymentowałam z fistaszkami w kuchni, aż udało mi się wyprodukować coś na kształt delikatnego kremu orzechowego. Już w głowie zapisałam sobie mentalną notatkę, żeby wykorzystać go przy okazji robienia deserów, a na ten moment orzechowa pasta poszła na kanapki :)
Krem jest o wiele delikatniejszy niż masło orzechowe, ma równie dobry smak i to co mi się podoba- nie jest tak tłusty.

Składniki:

  • 1,5 szklanki orzechów ziemnych prażonych
  •  3/4 szklanki ciepłej wody
  •  sól

Orzechy przesypujemy do wysokiego pojemnika, zalewamy je wodą i blendujemy- im dłużej, tym będziemy widzieć, że masa robi się co raz bardziej gładka i kremowa. Nie obciąża to blendera tak, jak robienie masła orzechowego i trwa też znacznie krócej- mi to zajęło niecałe 5 minut. Na koniec krem orzechowy przekładamy do zamykanego pojemnika i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby się dobrze schłodził i jeszcze bardziej zgęstniał.
Krem smakuje świetnie na słono, z warzywami i ze słodkimi konfiturami :)

Smacznego!

Diana

Jedna myśl o “Krem orzechowy

  1. Lidka mówi:

    Oooo…!!!To coś dla mnie!!! Uwielbiam masło orzechowe ale z powodu wysokiej kaloryczności bardzo rzadko go używam. Jeśli krem posmakuje to znowu wpadnę w nałóg ;-)

Dodaj komentarz