Koktajl arbuzowo-nektarynkowy z miętą

W Wrocławiu od kilku dni pogoda jest kapryśna, ale wszechobecna duchota powoduje, że ostatnio cały czas mam ochotę na lekkie jedzenie i orzeźwiające napoje. Z letnich owoców najbardziej na świecie kocham melony i arbuzy. Więc jakoś niedawno kupiłam 1,5 kg arbuza i wstawiłam go do zamrażarki, żeby był przyjemnie chłodny. Jednak, jak to w życiu bywa, zapomniałam o nim i zamarzł na kość. A że rozmrożony arbuz do najjędrniejszych nie należy, to zrobiłam z niego koktajl. I to był strzał w dziesiątkę :).

Składniki:

  • 1 kg arbuza bez skórki
  • 2 nektarynki
  • garstka liści mięty

Arbuza kroimy na kawałki. Jeśli komuś będą przeszkadzać przemielone pestki, to można je od razu wydłubać. Ja tam je zostawiłam :). Nektarynki myjemy, kroimy, przekładamy z arbuzem do wysokiego naczynia, dodajemy świeżą miętę i całość blendujemy na gładko. Podajemy w wysokich szklankach i siorbiemy z lubością przez słomkę :)

Smacznego!

Diana

7 myśli o “Koktajl arbuzowo-nektarynkowy z miętą

  1. Kornelia Maja mówi:

    Cześć Diana! Czy zdradzisz, jakiego blendera używasz do przygotowywania takich cudeniek? Próbuję kupić coś sprawnego, czym mogłabym przemielić zimnego arbuza Twoim wzorem…

Dodaj komentarz