Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem nigdy nie była tradycyjną potrawą wigilijną w mojej rodzinie. Słyszałam jednak o niej kilka razy od znajomych i postanowiłam ją wypróbować. Całe szczęście! Okazało się, że jest to jedna z najprostszych i najzdrowszych świątecznych potraw. Bazuje na kilku podstawowych składnikach, a smak, jaki z ich pomocą osiągamy jest przepyszny, przepełniony zimowymi aromatami.

Bardzo lubię odkrywać tradycyjne polskie przepisy, które niestety z czasem zatraciły popularność i odeszły w zapomnienie. Dzisiaj może się nam wydawać, że produkty, takie jak strączki stały się popularne dopiero dzięki diecie wegetariańskiej, ale przecież biała fasola, groch, czy soczewica były jednymi z podstawowych składników polskiej chłopskiej kuchni.

Warto polegać w swojej codziennej i świątecznej kuchni na tak prostych i lokalnych produktach, jak kapusta kiszona, czy groch. Pozwoli to przywrócić stare tradycje i zbudować na nowo łatwiejsze i zdrowsze nawyki w kuchni. Bez potrzeby inwestowania w egzotyczne, modne składniki.

Kolejnym, klasycznym, polskim i świątecznym daniem, wykorzystującym strączki jest np. wigilijna fasola Piękny Jaś w maśle. Wypróbujcie chociaż jeden z tych przepisów. Na prawdę warto.

 


ta kapusta z grochem jest:


• bardzo prosta w wykonaniu •

• delikatna w smaku •

• aromatyczna •

• minimalistyczna w składzie •

• zdrowym posiłkiem •

D


Składniki


Składniki:
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 szklanki grochu łuskanego (ok. 400 g)
  • garść suszonych grzybów (ewentualnie podsmażonych pieczarek)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 4 liście laurowe
  • 1 łyżeczka kminku
  • 2 czubate łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki cukru
  • sól

Sposób przygotowania


  1. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i moczymy ok. 10-15 minut.
  2. Groch łuskany gotujemy do miękkości w sporej ilości wody. Po gotowaniu, nadmiarową wodę należy odlać.
  3. Cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, w sporym garnku. Następnie dodajemy do niej odsączoną i poszatkowaną kapustę oraz grzyby razem z wodą po moczeniu.
  4. Go garnka dorzucamy wszystkie przyprawy oprócz soli. Kapustę zalewamy wodą do jej przykrycia. Całość gotujemy pod pokrywką, na małym ogniu około godziny. Jeśli kapusta zacznie przywierać, podlewamy ją w trakcie delikatnie wodą.
  5. Na koniec dodajemy odsączony i ugotowany groch. Gotujemy kolejne 10-15 minut bez przykrywki tak, żeby odparowała nadmierna woda.
  6. Kapustę z gorchem doprawiamy do smaku solą.

 

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem

Smacznego!
Diana

Jedna myśl o “Kapusta z grochem

  1. Agusto mówi:

    Dziwny pomysł, kapusta z grochem. U mnie w domu przyrządza się od zawsze groch z kapustą. I grzybków więcej bywa :)
    Tradycja i klasyka, jedna z tych rzeczy, o których nie możemy zapomnieć. Mam nadzieję, że i moje wnuki znajdą na wigilijnym stole tę tradycyjną potrawę.

Dodaj komentarz