Jagodzianki z cytrynowym lukrem

Jagodzianki

Dzisiaj obiecane już jakiś czas temu jagodzianki :) Jest to bajecznie prosty przepis- ciasto drożdżowe wg. tej receptury uda się każdemu, a ilość pracy jest zminimalizowana do granic możliwości. A sam efekt? Pychotka! Jak każde drożdżówki, najlepiej smakują świeżo po upieczeniu, ale zapewniam Was, że z szybkim zjedzeniem nie będzie żadnego problemu :P

Składniki na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 opakowanie drożdży instant
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki musu owocowego (lub 1 zmiksowany banan)
  • 1/2 łyżeczki soli

Dodatkowo:

  • 1,5 szklanki jagód
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Lekko podgrzane mleko roślinne mieszamy w sporej misce razem z olejem, drożdżami, musem owocowym, 2 łyżkami cukru i solą. Następnie dodajemy mąkę po pół szklanki na raz, cały czas mieszając łyżką. W momencie kiedy ciasto robi się za gęste, zaczynamy wyrabiać je rękami. Kiedy ciasto przestanie się kleić do rąk, ale nadal będzie sprężyste i wilgotne, przekładamy je do miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i wkładamy na 40 minut do wyrośnięcia. Najlepiej do piekarnika podgrzanego do 50 stopni :)

Blat posypujemy mąką i rozwałkowujemy ciasto na kształt prostokąta (krótszy bok powinien mieć ok. 15 cm), o grubości ok. 1-1,5 cm. Na środku ciasta wysypujemy w jeden linii jagody, a boki ciasta zakładamy tak, żeby powstał długi strudel. Ciasto kroimy na mniejsze, pięciocentymetrowe kawałki, które przekładamy na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok. 20 minut. Po tym czasie pieczemy jagodzianki przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Przestudzone drożdżówki polewamy cytrynowym lukrem i zdobimy jagodami :)

Jagodzianki

Jagodzianki

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz