Hummus klasyczny

Hummus klasyczny

Wiem, że prawie każdy blog kulinarny posiada swoją własną odsłonę przepisu na hummus. Absolutnie mnie to nie zniechęca. Wręcz przeciwnie. Cieszę się, że hummus stał się klasyką kuchni wegetariańskiej. Trudno o inny, równie prosty, szybki, smaczny i zdrowy przepis. Dokładam więc swoją cegiełkę do promocji pasty z ciecierzycy i masła sezamowego. Jeśli więc drogi czytelniku w jakiś sposób się uchowałeś i nigdy nie jadłeś, bądź nie robiłeś hummusu, należy to nadrobić teraz, zaraz. Wszystkie receptury masz podane, łącznie z domową tahiną :)

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej i odcedzonej cieciorki
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 łyżki tahiny
  • 3
  • łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki chłodnej wody
  • 2 ząbki czosnku
  • sól

Cieciorkę, oliwę, tahinę, sok z cytryny i przeciśnięty przez praskę czosnek blendujemy na gładko w blenderze. Następnie powoli dodajemy wodę, aż uzyskamy dobrą konsystencję. Na koniec doprawiamy solą. Ja zużyłam 1/2 szklanki wody, bo lubię delikatny i raczej rzadki hummus. Trzeba też pamiętać, że pasty ze strączków z czasem gęstnieją w lodówce :)

Hummus jemy w dowolnych ilościach. Na chlebie, na warzywnych sticksach, na chlebkach arabskich, w towarzystwie ryżu, kaszy i w sumie czego się da.

Hummus & happiness everyone

Hummus klasyczny

Hummus klasyczny

Smacznego!

Diana

Dodaj komentarz