Fasolka z boczniakami w śmietanowym sosie

Bocznianki w śmietanowym sosie

Dzisiaj mam dla Was danie petardę! :P W ostatnim tygodniu przygotowywałam je już dwa razy i czuję, że jeszcze kilka powtórek przede mną.
Zaczęło się od tego, że moi rodzice przyjechali do Wrocławia w odwiedziny. Chciałam ich jakoś specjalnie przyjąć, oczywiście ugotować coś bardzo dobrego i posiedzieć wspólnie przy dobrym winie. Nerkowce miałam w domu, na szybkich zakupach w warzywniaku mama przechwyciła między innymi tackę ślicznych boczniaków. Wiedziałam, że mam ochotę na coś kremowego, ale z charakterem, więc po chwili namysłu postanowiłam namoczyć orzechy i zobaczyć co z tego wyjdzie. Okazało się, że moje danie-improwizacja było strzałem w dziesiątkę – wszyło delikatne w smaku, maksymalnie śmietankowe i sycące. Jest to fantastyczna opcja, jeśli tak samo, jak mi, brakuje Wam czasami tej aksamitnej, kremowej konsystencji. No i jest to jedno z tych dań, które posmakuje każdemu, a jest bajecznie proste i mega odżywcze :)

Składniki (2 porcje):

  • 1/2 szklanki nerkowców
  • 2 szklanki wody
  • 1 tacka boczniaków (ok. 200g)
  • 200g ugotowanej białej fasoli lub ciecierzycy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz

Orzechy moczymy co najmniej 4 godziny w gorącej wodzie. Po tym czasie odlewamy pozostały płyn i miksujemy nerkowce ze szklanką świeżej wody na gładką masę (mi zajęło to ok 5 minut).
Na patelni smażymy drobno pokrojoną cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy do niej umyte i pokrojone boczniaki, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Całość smażymy ok 10 minut, aż do momentu, kiedy cała woda odparuje.
Następnie na patelnię wlewamy zmiksowane orzechy, dolewamy dodatkową szklankę wody i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien gotować się ok. 15 minut, po tym czasie powinien widocznie zgęstnieć. Na koniec dorzucamy fasolkę lub ciecierzycę (jedna i druga dobrze pasuje). Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
To danie świetnie pasuje do kaszy, lub pieczonych ziemniaków :)
Bocznianki w śmietanowym sosie

Bocznianki w śmietanowym sosie

Smacznego!

Diana

7 myśli o “Fasolka z boczniakami w śmietanowym sosie

  1. Kasia mówi:

    Robię właśnie :)
    Nie miałam nerkowców, zamiast tego moczę słonecznik. Smak będzie pewnie trochę inny, ale powinno dać radę, jak myślicie?
    Dam znać jak wyszło.

  2. Rita mówi:

    Zastanawiam się, czy nie wygodniej byłoby te nerkowce zblendować? Z drugiej strony po dodaniu szklanki wody to raczej konsystencji pasty mieć nie będzie. Próbował ktoś?

    P.S. Gratuluję autorce świetnego bloga :)

Dodaj komentarz