Dyniowe crumble

Dzisiaj szybko i konkretnie. Lubicie dynię ? Macie chwilę ( naprawdę krótką!)? Chcecie zjeść coś dobrego i słodkiego ?
To danie jest idealne :) I prze-, prze-, przepyszne. Dynia+ jabłko+rodzynki+cynamon = <3

Składniki :

  • 0,5kg dyni
  • 2 duże jabłka
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • pół szklanki cukru
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 5 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cynamonu

Dynię drążymy z pestek, obieramy i kroimy w sporą kostkę. Jabłka obieramy, kroimy w taką samą kostkę, jak dynię. Rodzynki moczymy we wrzątku, aż napuchną, następnie je odsączamy. Następnie owoce mieszamy razem z cynamonem i wykładamy w formie do tarty.
W osobnej misce mieszamy i lekko zagniatamy płatki owsiane, mąkę, cukier, cukier waniliowy i olej. Ciasto wysypujemy równomiernie na owoce.
Całość pieczemy przez 45 minut w 200 stopniach.
Voila !

Smacznego!

Diana

0 thoughts on “Dyniowe crumble

  1. Ania W says:

    Zrobiłam i na prawdę wyszło przepyszne! Rodzina zachwycona. Deser ten wchodzi na listę deserów ulubionych. Użyłam mąki razowej i cukru trzcinowego. Dziękuję za przepis i pozdrawiam.

Dodaj komentarz